Where’s Bob’s Hat?

Geplaatst door

3-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: Rio Grande Games (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Als ik aan kom zetten met Where’s Bob’s Hat?, krijg ik vaak te horen dat het weer de zoveelste variant op boerenbridge is, en wordt er uitgekeken naar een alternatief. Hetzelfde lot treft Wizard en Die Sieben Siegel overigens. Dat is jammer, want ieder van die spellen heeft wel iets dat het de moeite waard maakt, althans in de ogen van een liefhebber van het genre zoals ik. Aan mij dus de taak hier een lans te breken voor Where’s Bob’s Hat?!

Geloof het of niet, maar dit kaartspel is het eerste spel van Alan Moon dat bij een Duitse uitgever verscheen, overigens met een paar regelverschillen. Dat was in 1990 bij Piatnik, onder de naam Wer Hat Mehr?. Ruim tien jaar later kwam het tot een heruitgave bij het Amerikaanse Rio Grande Games.

Where’s Bob’s Hat? wordt gespeeld met kaarten in drie kleuren met de waardes 1 tot 20. Het spel wordt in rondes gespeeld. In de eerste ronde krijgt iedereen vijf kaarten, daarna telkens een kaart meer. In plaats van op een aantal slagen te bieden, doe je een bod op een kleur, waar je de meeste kaarten van denkt binnen te halen. In plaats daarvan kun je ook bieden om de minste kaarten te halen. Haal je je bod, dan krijg je punten, zoniet dan scoor je negatief. Het aardige is dat je op meer kleuren kunt bieden en zo dubbele punten kunt scoren. Of dubbele strafpunten, auw.

Wat het spel vooral anders maakt is de toevoeging van de hoed van Bob. Deze kaart is tien plus- of minpunten waard, te beslissen aan het begin van de ronde door de startspeler. Telkens als je een slag haalt met daarin een kaart met de afbeelding van Bobs hoofddeksel (de kaarten met waarde 14 en 15) krijg je zijn pet. De speler die aan het einde van een ronde Bobs muts heeft, scoort de tien plus- of minpunten. Tien punten in een ronde is aardig wat, dus het al dan niet halen van de alpino van Bob heeft grote invloed op je score. Wie na een van te voren vaststaand aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

… en de waardering

Where’s Bob’s Hat? is een apart soort boerenbridge. Door de toevoeging van de baret speelt dit spel een stuk anders dan bijvoorbeeld Wizard. Je moet niet alleen zorgen dat je bod haalt, maar je moet ook uitkijken dat je die capuchon aan het eind bezit, of juist niet. Dat vraagt soms om een onorthodoxe speelstijl. Deze toevoeging spreekt mij wel aan. Bovendien kun je in Where’s Bob’s Hat? je medespelers veel beter dwarszitten zonder dat het je zelf punten hoeft te kosten dan in andere boerenbridgevarianten. Ten slotte heeft Where’s Bob’s Hat? het voordeel dat het uitstekend te spelen is met drie spelers, wat voor lang niet ieder slagenspel geldt. Voor liefhebbers van het genre is Where’s Bob’s Hat? dus zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *