Wild West Shepherds

Geplaatst door

4-7 spelers
30-45 minuten
Auteur: Martin Kuan
Uitgever: Wild Boys Studio (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Wild West Shepherds is een spelletje in de traditie van Machiavelli. De spelers kiezen namelijk, net als in deze beroemde voorganger, namelijk eerst een geheime rol en daarna worden de rollen uitgevoerd. Dit keer moet je alleen geen gebouwen bouwen, maar verdien je punten met schapen, wolven en wolven in schaapskleren.

Aan het begin van iedere ronde worden vier kaarten gedekt op tafel gelegd. Op deze kaarten staan (meerdere) schapen, wolven, schapen in wolfskleren of een lege weide. De startspeler is iedere ronde de hoofdman. De andere kaarten worden geschud en om de beurt krijgen alle spelers de keus uit twee van deze kaarten en kiezen ze er een rol (bijvoorbeeld de jager, priester of Turkey Mama).

Vervolgens bekijkt de hoofdman twee van de vier op tafel liggende kaarten (maar niet de vierde die is altijd geheim) en vertelt hij naar waarheid hoeveel wolven er op deze kaarten staan. Nou ja, behalve dan als hij een wolf in schaapskleren treft dan kan het zijn dat hij “per ongeluk” de wolf voor een schaap aanziet. En ook als er heel veel wolven op de kaarten staan (drie of meer), dan kan het zijn dat de hoofdman van schrik verkeerd telt (en 0,1 of 2 zegt).

Vervolgens zijn de spelers aan zet. Om de beurt mag iedere speler één kaart bekijken (maar weer niet de vierde) en vervolgens moet je je cowboy-meeple op een kaart neerzetten. Kaarten waar een cowboy op staat, mogen niet meer door de andere spelers bekeken worden. Als laatste zet de hoofdman ook zijn cowboy in.

Vervolgens mogen sommige van de karakters hun actie uitvoeren. Zo mag de verzekeringsagent proberen aan een van de andere spelers op het veld waar hij staat een verzekering verkopen door goed te raden wat er op de kaart (schaap, wolf of weide). Als de verzekeringsagent slaagt in zijn verkoop dan mag hij met 3 schapen naar huis. De speler die de verzekeringspolis heeft gekocht, heeft een mooie polis die je later in het spel kan inzetten als je door de wolf wordt aangevallen. En net als met veel verzekeringen is het maar zeer de vraag of je die verzekering nodig gaat hebben.

Vervolgens worden om de beurt de vier kaarten opengedraaid en afgehandeld. Eventuele schapen worden eerlijk verdeeld over de verschillende spelers. Nou ja, eerlijk…. Dat hangt er maar net van af wie er staan. Turkey Mama doet namelijk niet aan delen en neemt altijd alle schapen mee. Als er een wolven op de kaart staan, dan moeten alle spelers net zo veel schapen inleveren als er wolven op de kaart staan. Nou ja, behalve natuurlijk als je de jager bent want die scoort juist punten als hij bij een wolf staat. Als een weide op de kaart staat dan krijgt niemand wat. Niemand behalve de priester dan natuurlijk, die vind altijd al wel twee schapen om aan zijn kudde toe te voegen. En zo heeft iedere rol zijn eigen krachten.

Zodra ten minste één speler 11 of meer schapenfiches heeft verzameld, is het spel afgelopen. De speler met de meeste fiches wint het spel.

…en de waardering

Wild West Shepherds is een toppertje voor groepen. De verschillende rollen zijn heel grappig, maar zitten ook slim in elkaar. Afhankelijk van wie je bent wil je juist bij schapen, wolven of op een lege weide staan en sta je liever alleen of juist bij anderen. Doordat je maximaal 1 kaart mag bekijken, moet je op basis van wat je weet (de kaart die je gezien hebt en wat de hoofdman heeft gezegd) in combinatie met waar de andere spelers hun cowboys plaatsen proberen jouw cowboy optimaal neer te zetten. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. En dat zorgt dan weer voor heel veel hilariteit.

Het is jammer dat dit spel in Nederland waarschijnlijk niet of nauwelijks te krijgen zal zijn, want dit spel verdiend een groter publiek. Het spel kan je online te bestellen op de site van Taiwan Boardgame Design (houd daarbij wel rekening dat je ook invoerrechten en belastingen moet betalen). Verder is het misschien volgend jaar ook weer bij hun stand op Spiel te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *