Zuiderspel 2012

Geplaatst door

Op tweede paasdag ben ik samen met Peter Hein naar Zuiderspel geweest. We gingen er met de trein naar toe. Dat was nog best een hele reis, ik deed er 2 uur en 44 minuten over. Dit was ten dele mijn eigen schuld, als ik niet via Delft was gereisd om Peter Hein op te pikken, dan had dat me een half uur gescheeld. Maar dan had ik het hele stuk alleen moeten reizen en dit was gezelliger.

Het regende toen we uitstapten, maar gelukkig was het beursgebouw op kruipafstand van treinstation Beukenlaan. Bij de entree stond een kaart van Nederland met het verzoek om een punaise in je woonplaats te prikken. Het was erg informatief om te zien waar de bezoekers allemaal vandaan kwamen. De meeste kwamen uit de omgeving van Eindhoven, maar er waren ook uit uithoeken van het land, zoals Friesland en Groningen, bezoekers naar de beurs gekomen. Er waren ook flink veel Belgen. Slim bedacht van de organisatie om zo te achterhalen waar je bezoekers vandaan komen en waar je dus actief moet gaan werven om meer bezoekers te trekken.

Binnengekomen liepen we eerst een rondje over de beurs om even te kijken wat het winkelaanbod was. Vooral de tweedehandsstands waren interessant om te bekijken. Voor sommige wat oudere spellen worden toch nog best hoge prijzen gevraagd (of ze het er voor krijgen is natuurlijk een andere vraag).

Aan het eind van het verkenningsrondje kwamen we bij de stand van de Star Trek Fanclub van Nederland terecht. In deze stand werden Star Trek spellen gedemonstreerd door mensen die verkleed waren in Star Trek uniformpjes. Eén van de spellen die klaar stond om gespeeld te worden was het Star Trek Catan spel. Tot mijn grote vreugde stelde Peter Hein voor om het te gaan spelen. Gelukkig schoven twee jongemannen aan en dus waren we compleet. Opvallend genoeg hadden de standhouders het vooral druk met kletsen met elkaar en kwamen ze het spel niet uitleggen. Gelukkig liep net iemand van Roll the Dice langs en die heeft ons het spel snel uitgelegd. Ik heb met plezier gespeeld.

Het was inmiddels best druk geworden en dus moesten we iets harder zoeken om een speelplekje te vinden. We konden aanschuiven bij 7 wonders, maar omdat ik dat kende wilde ik liever iets nieuws doen. Er was een leeg tafeltje met Tournay. Peter Hein kende dit spel al en vond het geen probleem om iets te doen wat hij al kende. We hebben een tweeepersoons-potje gespeeld. Het spel was te complex om “slim” te spelen, maar aan het eind van het potje snapte ik wel hoe het spel in elkaar zit. Ik zou het best nog een keer willen spelen.

Peter Hein vond vervolgens een plekje voor ons bij Takenoko. Ik was hier heel blij mee want ik heb al een paar keer hebberig met Takenoko in mijn handen gestaan maar vond dat ik het eerst moest proberen. We bleken met twee Bordspelmania-leden te spelen. Na een goede uitleg hebben we het spel lekker vlot gespeeld. Ik vond het een prettig familiespel en de prachtige uitvoering trok me over de streep om het spel aan te gaan schaffen.

Peter Hein wilde heel graag King of Tokyo proberen. We vonden uiteindelijk een plekje. Ik heb dit spel wel eens eerder gedaan, maar kon het niet uitleggen en in een drukke, rumoerige hal kan ik me niet genoeg concentreren om spelregels door te lezen. Gelukkig kwam er iemand om ons het spel uit te leggen. Helaas was het alleen iemand die niet goed kon uitleggen waardoor we alsnog zelf de regels in moesten duiken. Uitleggen is toch echt een kunst die helaas niet iedereen verstaat. Met zijn tweeën was het een tamelijk suf spelletje.

Als laatste spel hebben we een paar proefrondes van Village gespeeld. Dit was één van de spellen die op mijn Spiel radar stond, maar omdat de Engelse editie toen nog niet te krijgen was, heb ik hem toen aan mijn neus voorbij laten gaan. En daar ben ik helemaal niet meer rouwig om. Village was een echt “hark links en rechts op opportunistische wijze punten bij elkaar” spel. Als er te veel manieren zijn om punten te verdienen, dan verlies ik het overzicht. Tel hier een raar thema bij op (je speelfiguren gaan dood en worden begraven) en je krijgt geen spel waar ik warm voor loop.

Na Village hebben Peter Hein en ik nog even geshopt (ik Takenoko en Biblios / Peter Hein Big Five en de kinder versie van Time’s Up) en daarna zijn we weer naar huis gegaan. In de trein hebben we op de iPad als afsluiter van de dag nog een potje Ra gedaan.

Ik vond Zuiderspel, net als vorig jaar, een hele geslaagde beurs. Petje af voor de organisatie die er weer in zijn geslaagd om een goede mix te maken van de verschillende typen spellen die je kan proberen aangevuld met een paar goed uitgeruste winkeliers (zowel nieuw als tweedehands). Ook de kinderen die rondliepen, leken zich prima te vermaken. Opvallend is wel dat de grote namen (Ravensburger en 999 games) onzichtbaar zijn op de beurs. Maar misschien draagt dit wel bij aan het succes omdat kleinere uitgevers en spellenclubs daarom meer ruimte hebben om wat onbekendere spellen te demonstreren. Zuiderspel is dus een goed alternatief voor de meubelboulevard op tweede paasdag. Ik vond het zo leuk dat ze van mij ook op tweede kerstdag me de meubelboulevards mogen gaan concurreren!

4 reacties

  1. Leuk verslag!

    Mochten jullie of alleen Peter Hein omdat jij het al kent King of Tokyo eens met meer willen uitproberen zijn jullie hier van harte welkom! Als Peter Hein nog op hetzelfde adres woont, dan woon ik een paar straten verderop van hem.

  2. Carnavalsmaandag is gewoon een werkdag hoor. Tenminste, hier in het beschaafdere deel van Nederland 😉

    Zuiderspel was zeker geslaagd. Voor een statisticus was die kaart met punaises natuurlijk om te smullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *