1655 Habemus Papam

Geplaatst door

3-4 spelers
45 minuten
Auteur: Christopher Bauer
Uitgever: 999 games (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.3]

Het spel …

Het is 1655 en de paus is dood. Dit is het startschot van achterkamertjespolitiek pur sang in het Vaticaan want er zijn meerdere vrijwilligers van het vacante ambt. Niet wie je bent, maar wie je kent en wat je hebt geeft de doorslag in de pausverkiezing.

1655 Habemus Papam is een biedspelletje waarin de spelers iedere ronde met juwelen (blind) bieden om als eerste uit vier openliggende kaarten te kiezen. Op de kaarten staan kardinalen, hooggeplaatste politici, interessante akties en de kamerlengo afgebeeld. De kardinaals en politici-kaarten leveren op verschillende manieren stemmen op. De kamerlengo (sinds Dan Brown weet iedereen wat dit ambt behelst) staat je toe om een graai in de pauselijke schatkist te doen. De aktiekaarten bieden verschillende leuke acties, zoals het krijgen van wat extra pecunia, het mogen wisselen van kaarten, voordeeltjes bij het bieden of het ombrengen van de oudste kardinaal.

In de telling worden de stemmen geteld: iedere kardinaal heeft er zo wie zo één, maar heb je twee vriendjes (old boys network), dan leveren ze nog een extra stem op. Goede contacten aan het Franse hof leveren ook extra stemmen op. Tenslotte kan je nog wat stemmen kopen met het geld dat je over hebt. De kandidaat met de meeste stemmen wordt vervolgens tot nieuwe paus benoemd.

… en de waardering

De eerste keer dat ik 1655 Habemus Papam speelde vond ik het erg lastig om te bepalen hoe veel een kaart nou waard is en wat een handige strategie is om het spel te spelen. Maar na één potje had ik dit wel zo’n beetje door (maar nog lang niet onder de knie) en begon ik het spel leuk te vinden. Doordat je door het maken van bepaalde combinaties extra stemmen kan winnen, zijn er verschillende strategieën te voeren. Het is bovendien niet zo dat per definitie zo dat de speler met de meeste kaarten wint. Ik ben niet de grootste fan van spellen waarin bieden centraal staat, maar dit spel is me goed bevallen. Eindconclusie: 1655 Habemus Papam is een vriendelijk geprijsd biedspelletje dat lekker vlot doorspeelt met voldoende inhoud om het spannend te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *