Carcassonne: het Dobbelspel

Geplaatst door

2-5 spelers
10-15 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede en Olivier Lamontagne
Uitgever: 999 games (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 1]

Het spel …

Carcassonne viert dit jaar haar tienjarig bestaan en dat laten de uitgevers niet ongemerkt voorbij gaan. Naast een jubileumeditie van het basisspel in een meeple-vormige doos (meeple is jargon voor de poppetjes die in Carcassonne gebruikt worden), doosjes met doorzichtige meeples, is er ook een dobbelspel op de markt gebracht. Het dobbelspel zit in een schattig klein blauw meeple vormig blikje. Ik ben vast niet de enige die me door dat mooie blikje over de streep heb laten trekken om dit spel mee naar huis te nemen.

Zoals de naam van het spel al doet vermoeden, zitten er in blikje negen dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan vier zijden met stadsdelen, één kant met een katapult en één kant met een meeple. In je beurt gooi je met de dobbelstenen en moet je kiezen welke dobbelstenen je wilt gebruiken en welke je over nieuw gooit. Dobbelstenen die je wilt gebruiken, mag je niet later nog een keer overnieuw gooien. Je mag maximaal drie keer gooien. Dobbelstenen met een katapult moet je altijd meteen aan de volgende speler geven (die ben je dus kwijt).

Je kan kiezen om een stad te gaan bouwen of om de meeples te sparen. Als je drie meeples hebt, mag je er één van houden tot je volgende beurt en krijg je de punten die je in die beurt scoort dubbel (en de spelers na jou hebben dus een beurt lang een dobbelsteen minder).

Als je gaat proberen om een stad te bouwen, dan moet je de dobbelstenen met de stadsstukken ook meteen aan elkaar leggen. Als je na drie keer gooien een afgebouwde stad hebt, krijg je punten gebaseerd op het aantal dobbelstenen waaruit je stad bestaat (het puntenaantal stijgt exponentieel). Als je stad niet af is, krijg je echter niets.

Zodra iemand 42 punten of meer heeft, is het spel direct afgelopen en is deze persoon de winnaar.

… en de waardering

Look scan be deceiving, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen. Het blikje waar dit spelletje in zit, ziet er heel lief en leuk uit maar is geen goede voorspeller voor de inhoud. Het spel zelf heeft namelijk nogal weinig om het lijf. De regels suggereren dat dit een push your luck spel is, maar helaas bleek het eigenlijk allemaal om geluk te draaien. Het spel duurt te kort om goede en slechte beurten tegen elkaar uit te middelen zodat iedereen ongeveer gelijke kansen heeft. Als je met meerdere spelers bent (4 of 5), dan kan je de pech hebben dat alle spelers voor je de meeples hebben verzameld en jij dus flink minder dobbelstenen krijgt. Dit maakt het spel niet leuker. Het spel komt daarom wat mij betreft het beste uit de verf met twee of maximaal drie spelers. Maar ook in dat geval blijft het niet veel soeps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *