2011 in spellen

Geplaatst door

Met nog twee dagen op de teller is het tijd om de balans voor 2011 op te maken. Ik heb dit jaar 251 keer een spelletje gedaan. Dat is ietsje meer dan vorig jaar, maar minder dan ik zou willen. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ik alleen “echte spelletjes”mee tel, of te wel, spellen die ik speel met iemand die live in dezelfde kamer aanwezig is. Ik heb namelijk best veel gespeeld op mijn iPhone en iPad. Volgens mijn definitie tellen de potjes wordfeud die ik tegen Niek heb gespeeld dus wel mee (als scrabble), maar alle potjes die ik tegen anderen gespeeld heb niet.

Mijn meest gespeelde spel was Scrabble (waaronder dus ook een aantal digitale potjes wordfeud met Niek). De teller staat op 56 en misschien komt daar nog wel een spelletje bij. In de tweede helft van het jaar heb ik heel veel wordfeud gespeeld. Gelukkig ben ik niet de enige die verslingerd is aan dit spel en speel ik inmiddels nagenoeg alleen met bekenden. Dat vind ik eigenlijk toch net iets leuker dan met onbekenden. De kans dat ze een potje niet uitspelen is bovendien een stuk kleiner.

Aan het begin van het jaar heb ik nog een flink aantal keer Dominion gespeeld, al begon mijn belangstelling toen al terug te lopen. Ik ben dit jaar niet verder gekomen dan 20 potjes. Ik verwacht dat ik zelfs dat volgend jaar niet ga halen. Mijn Dominion-moeheid is nog niet opgelost.

Er zijn vier spellen die ik vijf keer heb gespeeld, namelijk Bits, Glory to Rome, Pergamon en Take it Easy. Van deze vier vind ik Glory to Rome het leukste en ik hoop nog steeds op een mooie editie in het Engels of nog beter, Nederlands.

Van de spellen die ik dit jaar voor het eerst heb gespeeld vond ik de volgende spellen het leukst:

• Number Rumba: een oud twee persoons spelletje waarbij je blokjes in een bepaalde volgorde moet stapelen. Vooral leuk om te doen met iemand die ongeveer even goed is.
• Famiglia: lekker vlot tweepersoons kaartspelletje van Friedemann met voldoende diepgang om het lang leuk te houden
• Het snelle kolonisten kaartspel: leuke bewerking van het bekende kaartspel, ik zit met smart te wachten op uitbreidingen!
• Vlotte Geesten: mooi en leuk reactiespelletje in de traditie van Oeps, mis! en Set.
• Glory to Rome: chaotisch maar erg leuk kaartspel dat je ook nog met een grote groep kan spelen. Waar blijft toch die Nederlandse editie!

De grootste afknapper en miskoop van dit jaar was het Carcassonne dobbelspel. Wat een deceptie dat in zo’n mooi blikje zo’n onbenullig spel zat.

Bijzonder aan dit jaar was verder dat ik eindelijk achterhaalde door welk spel ik als kind zo gefascineerd was (appeltjes plukken) en dit spel ook nog via Eugène te pakken kreeg. En dat ik eindelijk mijn rommelmarkt aankoop Spookslot een keer in elkaar heb gezet en dat met veel plezier heb gespeeld. De charme van beide spellen zit niet in het spelen zelf, maar in het herinneren hoe magisch die spellen waren toen ik zelf nog kind was.

Ik ben dit jaar twee keer mee geweest met een spellenweekend. Ik vond het de eerste keer (in het voorjaar) best eng (want allemaal mensen die ik niet ken) maar heb het reuze naar mijn zin gehad. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik in het najaar weer mee wilde. En wederom heb ik het heel erg naar mijn zin gehad.

En natuurlijk is de belangrijkste verandering op spellengebied de verhuizing geweest naar een huis waar ruimte is voor een inloop spellenkast waar al mijn spellen bij elkaar staan in plaats van dat ze verspreid staan over het hele huis. Wat een genot!

Nadeel van de verhuizing is alleen wel dat ik nu te ver van Peter Hein en Wendy af woon om op een door de weekse avond met ze af te spreken voor een avond spelletjes doen. Een goed alternatief zouden de spellenavonden van Phoenix in Leiden kunnen zijn. Ik ben in oktober een avond mee wezen spelen en vond het heel gezellig. Ze spelen alleen op woensdagavond en die avond komt mij eigenlijk niet zo goed uit (vaak afspraken en op mijn vaste vrije dag, de enige dag dus dat ik niet hoef te reizen en dus ’s avonds niet zo’n zin heb om de deur uit te gaan, zeker nu het in de winter al zo vroeg donker is). Afgelopen woensdag ben ik ook naar de spellendag van Phoenix geweest en ook daar heb ik het super naar mijn zin gehad. Misschien moet ik dus wat harder mijn best doen om de woensdag vrij te houden en even door de zure (reis)appel door bijten.

Eén reactie

  1. Leuk idee een spel maken ik ben ook een juf op een school. En ik vind dit een leuk idee voor mijn eigen kinderen bedankt en ik hoop dat ik nog iets terug kan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *