Die Säulen der Erde: Duell der Baumeister

Geplaatst door

2 spelers
40 minuten
Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Kosmos (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ken Follett heeft twee prachtige boeken geschreven die zich afspelen in de Middeleeuwen. (Pilaren van de aarde en Brug naar de hemel). Op het eerste boek is het werkverschaffingsspel De Kathedraal gebaseerd. Schijnbaar verwacht Kosmos dat de wereld van Follett nog genoeg aantrekkingskracht heeft om er nog twee spellen op te baseren. Op Spiel 2009 gaat een groot bordspel (Die Tore der Welt) verschijnen dat gelinkt is aan het Brug naar de hemel en in de zomer van 2009 is het op Pilaren van de aarde gebaseerde tweepersoonsspel Duell der Baumeister verschenen.

In Duell der Baumeister kruipen de spelers in de huid van de rivalen Prior Philip en Bischop Waleran. Prior Philip wil graag een mooie kathedraal bouwen, terwijl Bischop Waleran een burcht voor eigen gebruik wil bouwen. Het zal duidelijk zijn wie de good guy is in het boek. Er zijn niet genoeg arbeiders en grondstoffen om beide projecten gelijktijdig af te ronden en dus moet hier om gevochten worden.

Tussen de spelers worden negen kaarten neergelegd met daarop verschillende acties (bijvoorbeeld grondstoffen pakken, grondstoffen bewerken, geld of machtszegels pakken). Een van de spelers legt in een rechte lijn zijn drie personenfiches neer. De volgende speler doet hetzelfde, maar is verplicht om een lijn te kiezen die de lijn van de andere speler precies op één punt snijdt zodat er één kaart is die beide spelers claimen.

Vervolgens wordt met machtszegels uitgevochten wie de kaart mag hebben. De startspeler kiest één van zijn machtszegels en legt deze op zijn duim om hem vervolgens weg te schieten. De kant die boven eindigt geeft aan hoeveel punten deze speler in zet. De som van de beide zijden van de machtzegels is altijd 5 maar deze zijn verschillend verdeeld. Als je pech hebt landt jouw machtszegel altijd op de laagste waarde. Vervolgens is de andere speler aan de beurt en deze mag net zo lang doorgaan tot hij de waarde van de machtszegel van de eerste speler overtroeft. Daarna is de startspeler weer aan zet en dit gaat net zo lang door totdat één van de twee de strijd opgeeft. De verliezer mag nog één van de machtszegels houden als troost, de winnaar is ze allemaal kwijt maar mag wel de derde actie uitvoeren.

Door middel van de actiekaarten verzamelen de spelers grondstoffen die omgezet worden in werkstoffen en die vervolgens tegen betaling in de kerk of burcht gebouwd mogen worden. De speler die als eerste zijn bouwwerk af heeft, heeft gewonnen. Het spel eindigt ook na een vast aantal ronden en dan wint de speler die het verst gevorderd is met de bouwwerkzaamheden.

… en de waardering

Duell der Baumeister heeft mij teleurgesteld. Op zich werkt het systeem met de kaarten nog best aardig, maar dit wordt verpest door het gedoe met de machtsfiches. In deze fase speelt geluk en pech een te grote rol, vooral omdat de bevochten kaart vaak de beste is die op het bord ligt. Als je deze strijd een paar keer achter elkaar verliest (en dus een actie minder mag uitvoeren dan de ander), raak je al zo ver achterop dat de achterstand bijna niet meer is in te lopen. Dit maakt verliezen niet alleen tot een frustrerende gebeurtenis, maar haalt ook de glans van de overwinning af. De grote verliezer in Duell der Baumeister is wat mij betreft dan ook het spelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *