Levensweg Express

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Uitgever: Hasbro (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Vraag een spellengek naar zijn jeugdzonden en de kans is groot dat Levensweg op zo’n lijstje voorkomt. Als kind was ik er ook een groot fan van: er gebeurde van alles, je kon trouwen en kinderen krijgen en natuurlijk was er dat bonte driedimensionale speelbord met de gekleurde draaischijf. Ouder en wijzer geworden is het me wel duidelijk dat Levensweg vooral één grote loterij is waar beslissingen van ondergeschikt belang zijn. Geen fraaie levensles, lijkt me.

Maar een klassieker is Levensweg zeker en daarom mag het niet ontbreken in de Expresslijn van Hasbro. En omdat de dobbelversie nooit slechter dan het origineel kan zijn, maar wel korter, wilde ik me er wel aan wagen.

In Levensweg Express begin je met een paar dobbelstenen met symbolen die bijvoorbeeld tijd, geld en liefde voorstellen. Die zaken gebruik je om je te ontwikkelen in de drie belangrijkste onderdelen van het leven: relaties, onderwijs en carrière. Alles kost natuurlijk veel tijd en soms heb je nog wat geld of liefde nodig. Als je een bepaald niveau bereikt heb, krijg je een extra dobbelsteen. Die zijn allemaal anders en sluiten thematisch goed aan bij het ontwikkelgebied. Zo krijg je als je getrouwd bent een rode dobbelsteen, die de kans op kinderen fors doet toenemen. Met een betaalde baan of een hogere opleiding maak je ineens veel meer kans op een beter inkomen, enzovoort.

Maar het leven bestaat natuurlijk niet alleen uit investeren. Er moet ook genoten worden en daarvoor zijn de statussymbolen, die vooral veel geld kosten. En vergeet de tand des tijds niet: extra dobbelstenen zijn leuk, maar al die moeite levert stress op en dus grijze haren. Iedere worp verhoogt weer de kans dat je ouder wordt.

Zo komt het spel ook ten einde: zodra iemand de respectabele leeftijd van 100 heeft bereikt wordt de balans opgemaakt van wie het meest succesvolle leven heeft geleefd, gemeten in carrière, opleiding, kinderen, noem maar op. De speler met het meeste levensgeluk wint.

… en de waardering

De afkomst doet het ergste vermoeden, maar Levensweg Express is een alleraardigst dobbelspel. Net als bij Roll through the Ages ga je eerst ontwikkelen en daarna ‘consumeren’. Die extra ontwikkeling brengt echter ook risico’s met zich mee. Het aardige daarvan is dat het thematisch allemaal goed in elkaar zit voor zo’n simpel dobbelspelletje. Minpunten zijn er ook, in de vorm van een onoverzichtelijk scoreblok met tientallen vakjes die je voortdurend aanvinkt. Ook zijn de strategische mogelijkheden beperkt: de spelregels bevelen nota bene aan om zo snel mogelijk een baan te vinden! Daarna kies je vaak voor opleiding of liefde, afhankelijk van wat de dobbelstenen doen, en koop je af en toe weer een mooie auto of woning.

Voor volwassen spelers heeft Levensweg Express daarom op termijn te weinig uitdaging en spanning, zoals Risk Express en Roll through the Ages bijvoorbeeld wel hebben. Maar voor gezinnen met oudere kinderen biedt het ruim voldoende speelplezier en is het beduidend beter dan iets als het Kolonisten dobbelspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *