Catan: Het dobbelspel

Geplaatst door

1-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 1.5]

Het spel …

De Tros mag dan de grootste familie van Nederland zijn, Catan is inmiddels de grootste familie van spellenland. En ook in 2007 mocht de familie Catan weer een nieuwe telg bij laten tekenen in de stamboom, namelijk een dobbelvariant.

In het basisspel en het kaartspel spelen dobbelstenen natuurlijk al een prominente rol om te bepalen welke velden grondstoffen opleveren. In het dobbelspel zijn de dobbelstenen zelfs de grondstoffen geworden. Op de zes zijden staan de bekende grondstoffen (steen, hout, graan, wol, erts en goud) afgebeeld. De actieve speler heeft drie kansen om met deze dobbelstenen de combinaties te maken die nodig zijn om een weg, dorp, stad of ridder te bouwen. Je mag na iedere worp zelf bepalen welke dobbelstenen je weer overgooit (je mag zelfs de dobbelstenen die je eerder apart had gelegd over gooien).

Bij het spel is een schrijfblok bijgeleverd waarop ieder blaadje de plattegrond van het eiland Catan staat afgebeeld. De architect heeft al bepaald waar de wegen, dorpen en steden komen te liggen en ook voor de verschillende ridders is al een plaatsje gereserveerd. Het enige wat nodig is om het plan uit te voeren, zijn de juiste grondstoffen. Net als bij het basisspel moet je, voor je een dorp kan bouwen, eerst zorgen dat er een weg naar deze locatie leidt. Wegen mag je echter zover door bouwen als je wilt.

Iedere ridder die je bouwt levert je één keer in het spel een extra grondstof op (de eerste ridder een erts, de volgende ridder een graan, etc.). Deze grondstoffen kan je dan later in het spel inzetten als net die ene grondstof die je zo hard nodig hebt niet gegooid wil worden.

Je krijgt voor alles wat je bouwt punten. Wegen zijn altijd één punt, maar de dorpen, steden en ridders leveren steeds meer punten op. Zo is bijvoorbeeld het eerste dorp dat je bouwt 3 punten waard, maar als het je lukt om het zesde dorp te bouwen dan levert dit laatste dorp je 11 punten op. Het is dus slim om je te specialiseren (als de dobbelstenen dat toelaten). Na iedere beurt zet je de punten die je gehaald hebt in een vakje op het blaadje van het schrijfblok. Zodra alle vijftien vakjes vol zijn, is het spelletje afgelopen en wint degene die de meeste punten heeft verzameld.

… en de waardering

Het dobbelspel is een echt vakantiespelletje. Het spel zit in een praktisch klein doosje, het spel duurt maar een kwartiertje, je hoeft er niet al te hard bij na te denken en het kan al gespeeld worden door kinderen vanaf zeven jaar. Een perfect spel dus om de kinderen op een terras bezig te houden terwijl de ouders genieten van een biertje of glas rosé (klinkt goed toch?). De ouders willen vast om hun kinderen een plezier te doen best een keer meespelen, zelf zullen ze het echter ’s avonds voor de tent terwijl de kids al slapen, niet meer spelen want het blijft wel echt een kinderspel.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *