Diamant

Geplaatst door

TIP
3-8 spelers
20-30 minuten
Auteur: Alan Moon en Bruno Faidutti
Uitgever: Iello (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Alan Moon en Bruno Faidutti hebben allebei al aardig wat spellen op hun naam staan die ze samen met iemand anders hebben ontworpen. Daarbij waren deze twee namen altijd de bekendste van het betreffende auteursduo, aangezien ze ook veel bekende titels op eigen naam hebben staan. Diamant is het resultaat van een tot dusverre eenmalige samenwerking tussen deze grote namen.

In Diamant zijn de spelers archeologen in de Indiana Jones-stijl. Ze gaan op zoek naar kostbare schatten in duistere grotten, waar het gevaar altijd op de loer ligt. Het grottenstelsel wordt kaart voor kaart uitgebreid. Op sommige kaarten staan schatten: deze worden gelijk onder de aanwezige avonturiers verspreid. Het overschot blijft liggen. Op andere staan gevaren: een instorting, een schorpioen, enzovoort. Met een zo’n kaart is er nog niks aan de hand. Maar als de tweede gevarenkaart van een soort wordt omgedraaid is de expeditie in deze grot voorbij. Alle spelers die zich dan nog in de grot bevinden moeten rennen voor hun leven en raken daarbij uiteraard de verzamelde schatten kwijt.

Maar gelukkig mag je eerder stoppen. Voor de volgende kaart wordt omgedraaid, moet iedere speler besluiten of hij wil stoppen of wil doorgaan. Stoppen betekent dat al je schatten worden veilig gesteld. Ook mag je overgebleven schatten van eerdere kaarten oppikken op weg naar de uitgang.
Maar stoppen heeft voor de anderen ook voordelen: ze hoeven de gevonden schatten met minder concurrenten te verdelen. Dat maakt de verleiding natuurlijk groot om nog één beurtje door te gaan…
Het spel eindigt na vijf ronden. Wie dan de meeste schatten heeft veilig gesteld, heeft gewonnen.

… en de waardering

Als er al niet een spel met die naam was, had Diamant gerust Can’t Stop kunnen heten. Vaak wil je toch nog net een kaartje doorgaan, in de hoop dat de grote schatten zich daar aandienen. Maar het kan soms net zo verleidelijk zijn om te stoppen, als er onderweg veel schatten zijn blijven liggen. Natuurlijk wil het liefst doen wat alle anderen niet doen, want dat levert de meeste schatten op.

Diamant is daarom een spel van risicocalculatie en bluffen, voor mij een aantrekkelijke combinatie. Bovendien is Diamant uitermate geschikt om met veel mensen te doen. Eigenlijk zou ik niet aanbevelen om het met minder dan vijf te doen. Dan speelt de concurrentie een stuk minder. Ben je met een grote groep, dan is Diamant een absolute aanrader: kort, simpele regels en soms flink zweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *