Agricola nr. 1

Geplaatst door

Het ondenkbare is dan toch gebeurd: Puerto Rico is na jarenlange dominantie zijn eerste positie in de ranglijst van Boardgamegeek kwijt. De parvenu in kwestie is Agricola. Heel erg verrassend is het ook weer niet, als je de ontzettend grote hype, die nu al bijna een jaar duurt, in ogenschouw neemt.

Maar zal Agricola bovenin blijven? De spellen hebben allebei een gemiddelde waardering van ongeveer 8.3. Dat is erg hoog, maar toch is er een verschil. Puerto Rico heeft op dit moment 10.000 waarderingen meer dan Agricola (als ik me niet vergis hebben alleen Kolonisten en Carcassonne meer waarderingen). Dat betekent dat het gemiddelde van Agricola een stuk minder stabiel is dan dat van Puerto Rico en op termijn waarschijnlijk zal dalen.

Ik gok dus dat met Agricola hetzelfde gaat gebeuren als met Caylus: het gemiddelde cijfer schiet aanvankelijk als een raket omhoog, maar naarmate meer spelers het spel spelen en een waardering geven zal het zich stabiliseren op een evenwichtsniveau en krijgt een plekje ergens in de top-10. Caylus schoot naar een tweede plaats en zit nu vrij stabiel op een zesde-zevende plaats.

Maar maakt het wat uit? Natuurlijk niet. Het geeft gespreksstof aan inspiratieloze bloggers en lijstjesfetisjisten (ik ken ze ook niet) en biedt als zodanig enig vermaak. Ondertussen blijf ik de lofzang op Tai Pan en Race for the Galaxy gewoon voortzetten.

2 reacties

  1. Het schijnt dat de rating van Puerto Rico langzaam aan het dalen is (met een paar honderdsten per maand), en dat die van het schitterende, fantastische, geweldige Funkenschlag stabiel is, of zelfs licht stijgt.

    Laten we hopen dat als Agricola straks weer naar #2 zakt, het het stokje aan de juiste nummer 1 overdraagt. (Ik denk zelf trouwens dat dat nog wel eens langer kan duren dan je denkt, PH. In 2009 raakt Agricola in ieder geval nog niet van de eerste plaats af.)

    en hoe edit je eigenlijk je reacties hier? (bovenstaande verwijderde reactie was van mij)

  2. Ondanks dat ik lyrisch ben over Agricola, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik inderdaad ook verwacht dat Puerto Rico binnenkort weer de nummer 1 positie herovert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *