Loggen op de ‘geek

Geplaatst door

In januari 2000 ben ik begonnen bij te houden welke spellen ik wanneer deed en met wie. Het leek me wel leuk om te zien welke spellen ik nu het vaakst deed en wat ik in een jaar zoal speelde; ik weet het niet meer precies, maar waarschijnlijk raakte ik ge├»nspireerd door de ‘five and dime’-lijstjes op rec.games.board (in de BGG-loze tijd).

Ik begon met een simpel Excel-sheetje, maar dat werd alsmaar groter en onoverzichtelijker. Tijd dus om het over te zetten naar een echte database: die van Boardgamegeek. Daar kun je per spel loggen wanneer je het gespeeld, en dankzij een nieuwe functionaliteit ook waar en met wie, wie er won, enzovoort. Het leuke van de BGG-database is dat je je aantal gespeelde spellen kunt vergelijken met andere geeks. Zo heb ik de meeste gelogde spellen bij Flowerpower en St├Ârtebeker (en waarschijnlijk een aantal obscure Haba-spellen) en bij Tai Pan ben ik hard op weg (hoera!).

Er zijn vier spellen waarvan ik meer dan 100 gespeelde potjes gelogd heb: Tai Pan (mijn meest gespeelde spel), Flowerpower, Carcassonne en Lost Cities. Was ik vijf jaar eerder begonnen met loggen, dan had ik daar het Kolonisten bord- en kaartspel en Magic ook wel aan toe kunnen voegen denk ik. Verder zijn de spellen die ik vaak gespeeld heb (zeg 20 keer of meer) bijna allemaal kaartspellen en tweepersoonsspellen.

Om dus maar even een indicatie van geekniveau te geven. Maar ik ben vast niet de enige die bijhoudt welke spellen hij doet. Ik ben dus wel benieuwd wie van onze lezers (al dan niet op BGG) bijhoudt wat hij/zij speelt. En wat is je meest gespeelde spel?

5 reacties

 1. Ik heb ook jaren bijgehouden wat ik speelde (al die tijd in Excel, de BGG-functie liet ik na een maand of twee al verslonzen), maar volgens mij loop ik nu al een paar maanden achter en ik onthou zeker niet alles.
  De reden is doodgewoon afname van de motivatie om het bij te houden. De motivatie om te spelen is zeker niet minder geworden, daar ligt het dus niet aan!

 2. Ik houd sinds de zomer van 2004 mijn database bij. Aangezien je op BGG in eerste instantie alleen het #spelen kon bijhouden, houd ik ook nog een eigen database bij in Acces. Daar leg ik vast met wie ik speel en wie wint.

  Nu de opties in BGG zijn uitgebreid, heb ik deze zomer alle info van mijn eigen database overgezet naar BGG (ja het was druk op kantoor).
  Hier houd ik nu alles bij, zo ook de games die ik online speel enzo.

  Mijn eigen accesbestand gebruik ik verder alleen nog voor ons eigen besloten spelclubje, met name om de onderlinge rating enzo te bepalen.

 3. Door jouw enthousiasme over het bijhouden van wat je gespeeld hebt, ben ik ook maar eens een poging gaan wagen. Bijhouden welke spellen ik gedaan hebt doe ik trouw, het opgeven van waarderingen maar heel af en toe en volstrekt willekeurig.

  Ik schrijf ook in mijn agenda altijd op wat ik gespeeld heb. Daar kan je niet makkelijk totalen zien ofzo, maar het is wel leuk om af en toe eens een oude agenda te pakken en te zien welke spellen je in die tijd deed.

  Voor wie mij zoekt, ik heb me jaren geleden op BGG aangemeld onder de naam van mijn kater, Sjonnie.

 4. Een jaar geleden ben ik op BGG begonnen met het loggen van gespeelde spellen. Sindsdien heb ik Race for the Galaxy het vaakst gespeeld (38x), nauw gevolgd door Agricola (37x).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *