Alcazar

Geplaatst door

2 spelers
10 minuten
Auteur: Martin Davison
Uitgever: Ravensburger (1978)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Op Spiel 2004 vond ik op de tweedehandsmarkt het spelletje Alcazar. Alcazar is een spel uit de Traveller-serie van Ravensburger uit de jaren ’70. Natuurlijk is dit goed te zien aan de vormgeving van de doos en het spelmateriaal. De twee andere spellen die ik ken uit deze serie (Reversi en Isola) hebben hun glans in de loop der jaren niet verloren. Hoe zou Alcazar zich gehouden hebben?

Ondanks een riddersausje, is Alcazar een abstract spelletje. Het speelbord is in zestien vakjes verdeeld (vier bij vier). Op de hoeken van de vakjes staat telkens een torentje met kantelen. Tussen twee torens kan een deurtje worden opgehangen. De ridders beginnen beide op een hoek van het spel. De spelers moeten vervolgens om de beurt of hun ridder een vakje verzetten of een van de deurtjes draaien. Bij het draaien moet het deurtje aan een van de twee torens waar het oorspronkelijk aan vast zat blijven zitten, en kan de deur natuurlijk niet door andere deuren of ridders gedraaid worden. Het spel kan op twee manieren gewonnen worden, namelijk door als eerste het startvak van de andere ridder te bereiken of door de andere ridder in te sluiten tussen vier deuren.

… en de waardering

Alcazar is een lekker vlot spelletje. Je hebt het in een paar minuten uitgelegd en de potjes zijn ook zo kort dat je zo een paar potjes achter elkaar kan spelen. Dit is erg leuk omdat je op die manier verschillende tactieken kan uitproberen. Het is wel zaak om goed te blijven op letten, het is mij en mijn tegenspelers vaak genoeg gebeurd dat je vergeet dat er twee manieren zijn waarop je kan winnen, waardoor je plotseling verliest. Kortom liefhebbers van abstracte spelletjes, moeten geen seconde twijfelen als ze tegen Alcazar aanlopen op de rommelmarkt: kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *