Isola

Geplaatst door

2 spelers
10 minuten
Auteur: Bernd Kienitz
Uitgever: Ravensburger (1972)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Op koninginnedag 2004 heb ik Reversi de kop weten te tikken. In het spelregelboekje stond een rijtje met de andere spellen uit de Traveller-serie van Ravensburger. Reversi beviel me erg goed en daarom besloot ik mijn ogen goed open te houden voor de andere spellen die deze serie uit de jaren 70 rijk was.

Het eerste spel waar ik in de tweedehandshoek van een spellenspeciaalzaak tegen aan liep, was Isola. Net als Reversi, zit Isola in een heerlijk gedateerd vierkant doosje, of te wel lekker felle kleurtjes. De jaren zeventig zijn momenteel weer helemaal hot, zou dit voor Isola ook nog gelden?

De naam Isola is volgens het spelregelboekje afkomstig van de woorden eiland en isoleren. Deze twee woorden geven meteen aan wat het doel van het spelletje is: proberen de pion van de andere speler te isoleren op een eilandje. Waaraan de tegenstander deze straf verdiend heeft vertelt het verhaal helaas niet.

Isola is een vlot, abstract spelletje. Op een plastic bordje worden kleine, vierkante, houten eilandjes neergelegd. Aan beide zijden van het bord komen verder nog twee pionnen te staan. En ja, ook het bord en de speelstukken zijn helemaal ‘back to the seventies’. Omstebeurt moeten de spelers eerst hun pion een vakje verzetten (horizontaal, verticaal of diagonaal). Daarna moet een eilandje worden verwijderd. Wie het als eerste lukt de pion van de andere speler op een eilandje te isoleren waardoor deze niet meer kan bewegen, heeft gewonnen.

… en de waardering

In het regelboekje staat in de inleiding van dit spel het volgende geschreven: “Deze manier van spelen is geheel nieuw en er wordt met dit spel voor de eerste maal bekendheid aan gegeven.” Of dit waar is weet ik niet, maar het heeft zeker een leuk spel opgeleverd. Omdat een potje maar een paar minuten duurt is het verleidelijk om een paar potjes achter elkaar te spelen om de verliezer de kans te geven zich te revancheren. Kortom, kom je dit spel tegen op een rommelmarkt of iets dergelijks, neem het gerust mee, ook na dertig jaar is het nog steeds een charmant kort spelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *