Alice’s Garden

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Ikhwan Kwon
Uitgever: Geronimo (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

In Alice’s garden ben je een tuinman die probeert de woede van de Koningin van Wonderland te ontlopen. Ze heeft de meest bizarre wensen en het is zeer de vraag of het lukt om haar ooit echt tevreden te laten zijn. Als je aan het eind van je werkdag je hoofd nog op je romp hebt zitten, heb je het in ieder geval geweldig gedaan.

Alice’s Garden is een polyomino (tetris-achtig) spel. In dit spel moeten de spelers op een vierkant bordje speelstukken plaatsen om op die manier een mooie tuin voor de Koningin te ontwerpen. Op de speelstukken staan prachtige rozen, schaakstukken, magische paddenstoelen, schaduwrijke bomen en soldaten (kaart-mannetjes). Je wilt niet alleen het bordje netjes volbouwen maar er ook voor zorgen dat de elementen zo geplaatst worden dat ze je zo veel mogelijk punten op leveren.

Je wilt daarom graag zo rozenperkjes met vijf rozenplanten maken. De bomen staan idealiter aan de randen van het bord. De schaakstukken horen netjes op het paadje in het midden te staan. En per kolom wil je graag minimaal twee paddenstoelen. De soldaten staan graag naast elkaar. Als je soldaten namelijk naast elkaar zet, mag je meteen een tegel van één vakje groot uit een zakje trekken. Deze tegel bewaar je tot het eind van het spel en plaats je dan op je bordje.

De speelstukken zitten op vorm gesorteerd in mooie luxe groene buideltjes. De eerste speler kiest één van deze buideltjes uit en trekt er één meer uit dan er spelers zijn. Vervolgens kiezen de spelers om de beurt één van de tegels uit en leggen ze deze op hun bordje neer. Vervolgens kiest de volgende speler een zakje uit en trekt hier net zo veel tegels uit als er spelers zijn. Deze tegels worden bij de tegel gelegd die over was uit de vorige ronde en de spelers kiezen vervolgens weer om de beurt een tegel en leggen deze aan.

En zo puzzelen de spelers langzaamaan hun bordjes vol. Zodra minimaal één speler in een beurt geen stuk meer kan plaatsen op zijn of haar bordje, is het spel afgelopen. Alle spelers die geen stuk hebben kunnen plaatsen, trekken dan nog een extra stukje van één vakje groot. Daarna leggen alle spelers hun losse stukjes op hun bord en daarna volgt de telling.

In de telling levert elk schaakstuk dat over het paadje in het midden van het bord loopt 5 punten op. Elk rozenperkje lever het kwadraat aan punten op van het aantal vakjes dat het veldje groot is (maar maximaal 25). Elke kolom waarin minimaal 2 paddenstoelen staan, levert 8 punten op. Vervolgens tel je per rij het aantal vakjes tussen de twee het verst uit elkaar staande bomen op om te bepalen hoeveel punten dit oplevert (stel je hebt in een rij twee bomen met vier vakjes er tussen, dan krijg je hiervoor 6 punten). Vervolgens krijgen de spelers nog aftrek voor iedere groep van lege vakjes en elk tegeltje dat nog over is (5 minpunten voor ieder). De speler met de meeste punten wint het spel.

…en de waardering

Alice’s Garden is een lekker vlot puzzelspelletje met meer diepgang dan je op het eerste gezicht denkt. In dit spel ben je zowel bezig met het zo optimaal mogelijk in elkaar puzzelen van de speelstukken, terwijl je tegelijkertijd ze zo probeert te plaatsen dat je er maximaal punten mee scoort. Maar regelmatig moet je hierbij kiezen of je een stuk optimaal aanlegt zodat er geen rare gaatjes overblijven (die flink minpunten opleveren) of dat je de tegel zo legt dat alle plaatjes veel punten opleveren. En dan moet je ook nog opletten wat de andere speler doet zodat je (als je aan de beurt bent om te bepalen welke vorm speelstukken er in een ronde bij komt) net die vorm kan pakken die bij jou net wat lekkerder past dan bij de anderen. Dit is zo’n heerlijk spelletje dat genoeg diepgang heeft en ondanks zijn korte speelduur en beperkte complexiteit, daardoor toch bij mij regelmatig op tafel zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *