2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Emma Larkins
Uitgever: White Goblin Games (2020)
Het spel…
Iedereen met een (moes)tuin kent het probleem: je let even niet op en je tuin staat vol met onkruid. En zie het dan maar weer eens weg te krijgen. In het nieuwe kaartspelletje Artisjokken is dit precies de uitdaging waar je voor staat. In jouw droom staat je moestuin vol met lekkere groenten als prei, aubergines en wortels, maar in de praktijk is alles overwoekerd met die nare stekelige artisjokken. Trek je tuinhandschoenen maar snel aan.
Alle spelers beginnen het spel met een stapel met 10 artisjok kaarten (5 in je hand, 5 op je persoonlijke trekstapel). De overige groentekaarten worden geschud, daarna worden er 5 opengedraaid. Elke beurt mag de actieve speler eerst één van de openliggende kaarten op handen nemen en daarna zo veel van zijn handkaarten spelen als hij of zij kan of wil.
Er zijn 11 verschillende groentekaarten die iedere het recht geven om een speciale actie uit te voeren. Met een wortel mag je bijvoorbeeld 2 artisjokken uit je hand verwijderen, maar daarna mag je geen andere kaarten meer spelen. Met een ui mag je één artisjok verwijderen maar daarna moet je hem op de aflegstapel van de andere speler leggen. En met een tuinboon trek je twee nieuwe groentekaarten waarvan je er zelf één mag houden en de ander aan een andere speler cadeau doet.
Aan het eind van je beurt leg je alle kaarten die je nog in je had hebt af. Daarna vul je je hand aan met 5 nieuwe kaarten. Zodra een speler daarbij een hand zonder artisjokken trekt, heeft deze speler gewonnen.
…en de waardering
Artisjokken valt voor mij een beetje tussen wal en schip. Door de speelduur en looks lijkt het namelijk typisch een familiespelletje. Maar voor die doelgroep zijn er misschien wel te veel verschillende groenten in het spel waardoor het nog best lastig is om het spel te leren kennen. Op iedere kaart staat uitgeschreven welke actie je mag uitvoeren, maar dat zijn nog best flinke stukken tekst om te lezen. Het is jammer dat er niet met icoontjes is gewerkt. Dit zou het spel een stuk toegankelijker hebben gemaakt. Voor wat fanatiekere spelers is Artisjokken best een aardig spelletje om een keer te doen, maar is het net te simpel om vaak op tafel te komen.