Lovecraft Letter

Geplaatst door

3-6 spelers
15-30 minuten
Auteur: Seiji Kanai
Uitgever: AEG (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Of het begrip ‘nerd’ nu een geuzennaam of een scheldwoord is, we kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat je er in ieder geval eentje bent als je de betekenis van zowel 42 als Cthulhu kent. Voor wie dat laatste niets zegt: Cthulhu is het thema dat je aan vrijwel ieder spel kunt geven en je hebt al een grote schare fans te pakken. Tides of Time en Pandemie lieten al zien dat een spel niet eens lang en ingewikkeld hoeft te zijn om het waanzinnige universum van H.P. Lovecraft binnen te treden. Dus waarom Love Letter ook niet? Het heeft de naam al vast mee (en zo is het idee vast ontstaan).

Lovecraft Letter kun je goed omschrijven als Love Letter-plus. Naast de bekende zestien kaarten (nu met passende naam voor het Cthulhu-thema) zijn er acht extra, voor iedere waarde eentje. De waanzinnige (‘insane’ is de spelterm) versie van een kaart heeft naast de standaardfunctie ook een extra, waanzinnige, werking. Dit effect is krachtiger dan het normale effect, maar ook moeilijker toe te passen. Dat mag namelijk pas als je al een andere waanzinnige kaart voor je hebt liggen.

Behalve moeilijker zijn deze kaarten ook riskanter: voor je je beurt begint moet je een kaart omdraaien van de stapel voor iedere waanzinnige kaart die voor je ligt. Is een van de omgedraaide kaarten ook waanzinnig, dan ligt je direct uit de ronde. Wees dus voorzichtig.

Net als het gewone Love Letter eindigt een ronde als er nog maar één speler over is. Heeft deze speler geen waanzinnige kaarten voor zich liggen, dan scoort hij een bruin fiche, anders een groene. Je wint het spel zodra je twee bruine of drie groene fiches hebt verzameld. Behalve als een speler succesvol Cthulhu oproept. Een riskante aangelegenheid, alleen aanbevolen voor wanhopige spelers. Maar als het lukt, win je het spel direct.

…en de waardering

Toen ik Lovecraft Letter in een opwelling kocht, als afwisseling van het grijs gespeelde Love Letter, kon ik niet vermoeden dat het zo’n groot succes zou worden in mijn speelkring. Met slechts acht extra kaarten en een paar nieuwe regels ondergaat het wat tamme kaartspelletje een heuse metamorfose. Op het origineel was iedereen wel zo’n beetje uitgekeken, dat moment is bij Lovecraft Letter na meer dan dertig potjes nog steeds niet bereikt. Daarvoor is de extra variatie die de nieuwe kaarten brengen te groot.

Wat ook helpt is dat iedereen tot het einde meedoet. Zelfs als je nog geen enkele fiche gescoord hebt, kan het geluk je toelachen en weet je met Cthulhu te winnen. De prijs in geestelijke gezondheid die je daar ooit voor zult moeten betalen zien we dan wel weer…

 

 
 
 
 
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *