Art Society

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Mitch Wallace
Uitgever: Mighty Boards (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

In Art Society ben je een kunstverzamelaar die bezig is een onovertroffen verzameling bij elkaar te brengen. Je struint de ene na de andere veilig af om de meest bijzondere werken aan te schaffen. Deze werken verdwijnen niet in de kluis, maar hang je thuis op een grote lege muur zodat iedereen die op bezoek komt kan zien wat voor uitmuntende kunstcollectie je hebt samengesteld.

In Art Society krijgen alle spelers aan het begin van het spel een bordje met daarop de lege muur die gevuld moet gaan worden. Ook krijgen ze al één schilderij om hun collectie mee te beginnen. En dan begint het veilingseizoen.

Om de beurt mogen de spelers uit de doos een aantal kunstwerken kiezen die geveild gaan worden (namelijk één meer dan het aantal spelers). Je weet daarbij niet wat er op het kunstwerk staat, maar alleen welke maat het is. Nadat de werken zijn gekozen worden ze opengedraaid.

Alle spelers krijgen aan het begin van het spel een setje met biedbordjes met de waardes 1 tot en met 20. Iedere ronde kies je één van je bordjes om mee te bieden (en daarna leg je het bordje af). De speler die het hoogst geboden heeft, mag als eerste een van de aangeboden kunstwerken kiezen.

Het werk dat je kiest mag je vervolgens op je spelersbordje leggen. En daarbij moet je een paar regels in acht nemen. Zo moet het altijd grenzen aan eerder geplaatste schilderijen. En het mag niet zo opgehangen worden dat het naast een schilderij van hetzelfde genre komt te hangen. Er zijn vier genres in het spel: stadsgezichten, stillevens, portretten en landschappen (te herkennen aan de icoontjes die onderaan elk schilderij staan). Elk schilderij dat direct naast een schilderij van hetzelfde genre hangt, levert aan het eind van het spel geen punten op.

Behalve vier genres komen er ook vier soorten lijsten voor (een simpel houten lijstje, een zilveren lijst, en protserige gouden lijst en een lijst met een schelpenrandje). Je mag de lijsten zo hangen als je wilt, maar het loont om er voor te zorgen dat je een nieuw schilderij zo ophangt dat het grenst aan schilderijen met dezelfde lijst. Voor ieder schilderij met dezelfde lijst dat een nieuw schilderij raakt, krijg je namelijk een punt in de vorm van een fiche met decoratieve items zoals schoteltjes, een klok,  een scheepje in een fles. Deze kleine tegels gebruik je om de kleine gaatjes op je muur mooi mee op te vullen.

Nadat alle spelers op de veiling hun slag hebben geslagen blijft er nog precies één schilderij over. Dit schilderij gaat naar het museum. En nu gebeurt er (thematisch) iets geks. Op een apart bordje wordt per genre de waarde van de schilderijen in het museum bijgehouden. En hoe waardevoller de collectie in het museum is, hoe meer deze waard zijn in de verzamelingen. Dus juist het genre dat het vaakst over blijft, is aan het eind van het spel het meest waard.

Het spel is afgelopen zodra iemand zijn muur helemaal vol heeft gehangen (of na 20 rondes als de biedbordjes op zijn). Spelers scoren dan punten voor de door hen verzamelde schilderijen en decoratieve items, krijgen bonuspunten als ze hun muur helemaal vol hebben hangen en nog aftrek als ze lege hoekjes hebben. En wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Art Society is ergens een heel dertien in een dozijn spel waarbij je tegels moet plaatsen en daarbij rekening moet houden met een paar restricties (wel dezelfde lijst, niet hetzelfde genre). Maar daarmee doe ik dit spel te kort. Door het thema en de uitvoering voelt dit namelijk niet als het zoveelste puzzelspelletje, maar als een heel origineel spel over kunst verzamelen. Het helpt daarbij dat de schilderijen die je plaatst ontzettend mooi zijn en vaak met een knipoog verwijzen naar bekende schilderijen. Je hebt daardoor echt plezier in het vullen van je muur en het is heel leuk als je een schilderij dat je mooi vindt een goed plekje kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *