Sea, Salt & Paper

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Bruno Cathala en T. Rivière
Uitgever: Bombyx (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

De Japanse papiervouwkunst, of te wel origami, laat zien dat je met één simpel vierkant velletje papier een oneindige hoeveelheid ontwerpen kan maken. Met een beetje geduld en oefening kan je van hetzelfde vel papier zowel een bootje als een vis, octopus of zelfs krab vouwen. Hetzelfde nederige materiaal kan verder natuurlijk ook gebruikt worden om er een kaartspel van te maken. En ook met een simpel pak kaarten kan je heel veel verschillende kanten op. Deze beide mogelijkheden komen mooi samen in het nieuwe kaartspelletje Sea, Salt en Paper. Een kaartspel waar voor de illustraties prachtige origami-ontwerpen zijn gebruikt.

De basis van Sea, Salt en Paper is heel simpel. Als je aan de beurt bent dan mag je kiezen tussen twee acties. Of je pakt de bovenste (openliggende) kaart van één van de twee aflegstapels. Of je trekt twee kaarten, kiest daar één van en legt de ander op de aflegstapel van jouw keuze.

Op deze manier verzamel je verschillende soorten kaarten. Sommige kaarten leveren gewoon punten op (en hoe meer je van die soort hebt, hoe meer punten je krijgt). Andere kaarten leveren niet zo veel punten op, maar geven je het recht om een bonusactie uit te voeren als je er twee van hebt verzameld. Als je bijvoorbeeld een setje van een haai met een zwemmer hebt, dan mag je een kaart uit de hand van de andere speler trekken. En weer andere kaarten leveren punten op voor andere kaarten die je hebt (bijvoorbeeld één punt voor iedere vis die je hebt). En dan heb je ten slotte nog de zeemeerminnen. Daarmee scoor je punten voor de kleuren waarvan je er de meeste hebt.  Of als het je lukt om er vier van te verzamelen (ik heb het nog niet zien gebeuren), dan win je meteen het spel.

Via de kaarten verzamel je dus punten en daar wil je er natuurlijk zo veel mogelijk van hebben. Zodra je zeven punten hebt verzameld, krijg je een interessante keus. Je kan er dan namelijk voor kiezen om de ronde te beëindigen. Je kan daarbij kiezen uit twee manieren. De eerste is dat iedereen onmiddellijk zijn punten gaat tellen (en ja, dat kan betekenen dat niet iedereen even vaak aan de beurt is geweest). En de tweede is dat je een soort weddenschap aan gaat. Je moet er dan zeker van zijn dat je gaat winnen nadat alle andere spelers nog een extra beurt hebben gehad. Als dat lukt dan scoor je extra punten, maar als het mislukt dan krijg je maar een paar punten .

En op deze manier proberen alle spelers zo snel mogelijk een bepaald aantal punten bij elkaar te schrapen. Wie dat als eerste lukt, wint het spel.

…en de waardering

Sea, Salt & Paper laat maar weer eens zien dat er altijd een nieuwe manier is om met kaarten een spel te maken. Natuurlijk worden er in dit spel elementen gebruikt die je ook in andere spellen tegenkomt. De verschillende manieren waarop kaarten scoren doet bijvoorbeeld een beetje denken aan Sushi Go. Maar dat doet niets af aan het ontwerp. Om even terug te gaan naar de origami-parallel: ook daar worden dezelfde vouwen keer op keer gebruikt om tot heel verschillende ontwerpen te komen en doet dat niets af aan het eindresultaat.

Wat Sea, Salt & Paper zo leuk maakt, is de gelaagdheid. Je bent eerst bezig met punten verzamelen en daarbij kiezen welke kaarten je pakt en welke je laat gaan. Daarbij moet je ook nog een beetje rekening houden met wat de concurrentie doet. Als jouw buurman al een paar octopussen heeft, dan wil je hem er niet nog één geven, zelfs als je zelf eigenlijk geen interesse hebt. Maar zodra je zeven punten hebt, kom je voor de vraag te staan of je de ronde wilt beëindigen en zo ja hoe dan. Heb je genoeg voorsprong om de gok te nemen om extra punten te scoren, speel je op safe waarbij je niets extra’s krijgt maar zeker ook niet achter het net vist, of speel je verder in de hoop om een grotere voorsprong op te bouwen om dan alsnog de gok te wagen of juist de anderen op het verkeerde been te zetten zodat zij de gok verliezen. Er zijn daardoor verschillende wegen naar de (hopelijk) victorie en dat maakt dit een erg interessant kaartspelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *