Ascension: Storm of Souls

Geplaatst door

UITBREIDING
1-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Justin Gary en John Fiorillo
Uitgever: Asmodee (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Doorgaans koop ik alleen apps van spellen die ik in het echt al gespeeld heb en leuk vindt. Voor Ascension heb ik een uitzondering gemaakt. Ik wist niet heel veel over dit spel, toen Peter Hein me tipte om de app aan te schaffen. Ik heb het spel een paar keer op mijn iPhone en iPad gespeeld en het beviel me zo goed dat ik benieuwd werd naar de echte versie.

Ascension Strom of Souls is een “deckbuilding” game, of te wel een spel waarbij het samenstellen van je deck het belangrijkste spelelement is. Het bekendste spel in dit genre is Dominion. In Ascension start je met tien kaarten. Op acht daarvan staat één rune-geld en op de andere twee staat één vecht-sterkte. Je schud deze tien kaarten (je startdeck), trekt er vijf van en met die kaarten ga je aan de slag om nieuwe kaarten te kopen (met rune-geld) of monsters te verslaan (met je vecht-sterkte). Het doel van het spel is om zoveel mogelijk “honor” (eer) te verzamelen. De kaarten die je koopt hebben allemaal een honor-waarde, maar leveren tijdens het spel ook al voordeeltjes op (extra rune-geld, vechtpunten of andere leuke acties). Voor het verslaan van monsters krijg je ook honor-punten (in de vorm van witte en rode kristallen).

Er liggen altijd zes kaarten klaar die je kan kopen. Zodra een kaart gekocht is, wordt het lege plekje aangevuld met een kaart van de centrale trekstapel. In de stapel zitten ontzettend veel verschillende kaarten, maar grofweg vallen ze uiteen in drie soorten kaarten: monsters, kaarten die je kan kopen en events.

Er zijn twee typen kaarten die je kan kopen: helden en constructs (bouwwerken). Zodra je een construct in je hand hebt, mag je het bouwen door de kaart voor je op tafel te leggen. Je hoeft deze kaart daarna niet meer door je deck te schudden. In plaats daarvan kan je hem iedere beurt één keer gebruiken. De helden-kaarten moet je na gebruik wel afleggen op je aflegstapel. Events (gebeurtenissen) zijn kaarten die voor een kleine regelverandering zorgen die geld zolang het event er ligt. Als er een nieuw event getrokken wordt, dan vervangt hij de vorige.

Het spel is afgelopen in de ronde waarin de kristal-voorraad is uitgeput. Wie dan de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Ascension Storm of Souls is op veel gebieden schatplichtig aan Dominion, maar weet het deckbuilden toch een geheel eigen draai te geven. Je moet een balans vinden in het ontwikkelen van je vechtkracht en je koopkracht. Omdat er zo veel verschillende kaarten zijn en je van te voren niet weet welke er langs gaan komen ben je, in vergelijking met Dominion, veel opportunistischer bezig. Dit heeft zijn eigen charme en houdt de vaart goed in het spel.

De afbeeldingen op de kaarten vind ik erg mooi en sfeervol. Ze zijn een beetje dromerig. De doos waarin het spel zit, vind ik echter ontzettend lelijk. Het ziet er uit als iets wat vooral jongens van een jaar of tien zal uitspreken. Als ik het spel niet als app zou hebben gespeeld, zou ik de doos nooit uit het schap van de spellenwinkel hebben gehaald. Maar gelukkig heb ik dat wel gedaan, want Ascension is een lekker vlot spel dat ook prima met twee spelers te doen is. Er is ook een solo-variant, maar die heb ik niet geprobeerd en daar kan ik dus weinig over zeggen. Dominion blijft voor mij de ongeslagen kampioen in het deckbuilding genre, maar Ascension heeft zijn eigen plekje in mijn spellenkast veroverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *