iPhone en iPad: Ascension

Geplaatst door

De app van Ascension wordt in de spellenwereld alom geprezen voor zijn gebruiksgemak en vormgeving. Het is een van de soepelst spelende spellen die ik ben tegengekomen. Ascension is een deckbuilder: je trekt vijf kaarten van een stapel, gebruikt deze kaarten om onder andere nieuwe kaarten van te kopen, zodra je trekstapel leeg is wordt deze geschud en vormt de nieuwe trekstapel. Op deze manier komen de kaarten die je koopt vanzelf weer terug.
Je hebt twee soorten “geld” op de kaarten staan. Runengeld om kaarten mee te kopen en Vechtgeld om monsters mee te verslaan. De app laat keurig zien welke kaarten je met de door jou gespeelde kaarten kan verslaan. Gekochte kaarten vertegenwoordigen een honor-waarde en verslagen monsters ook. Wie de meeste eer heeft, wint het spel.
In het spel wordt de een of andere epische stijd nagespeeld, maar eigenlijk is dit bijzaak. Wel een belangrijke bijzaak, omdat het thema terug komt in de vormgeving van het spel. Het spelsysteem had vast ook met My Little Pony’s gemaakt kunnen worden, maar ik weet niet of het dan zo’n succes was geworden als het nu is.

Natuurlijk kan je het spel tegen de AI spelen, maar leuker is het om tegen een vriend te spelen via het Game Center. Je hoeft daarvoor niet op hetzelfde moment te willen spelen, je kan het spel na een zet rustig wegleggen en een dag later (als de ander heeft gespeeld) weer door gaan. Dit werkt prima, maar een potje kan zo wel heel erg lang duren. Leuker is het als je, net als bij een normaal spel, gewoon omstebeurt speelt en een potje op die manier in een half uurtje afhandelt.

Je kan ook meerdere potjes tegelijkertijd hebben lopen (zowel tegen verschillende als tegen een zelfde tegenstander). Bij andere apps (zoals Stone Age) moet je in zo geval via een menuknop, eerst weer naar een overzicht met je lopende potjes voor je een zet in een ander potje kan doen. Zo niet in Ascension, als je aan de beurt bent in een ander potje, dan krijg je na je zet de optie om direct naar dat potje te gaan. Dit werkt echt super fijn.

De app bevat een prima tutorial, maar als je het spel al kent, dan lukt het denk ik ook wel om te spelen zonder de tutorial te doorlopen. Het werkt redelijk intuïtief.

In de app koop je Ascension Chronicle of the Godslayer, maar via in app-purchases kan je ook de Return of the Fallen, Strom of Souls en een pak met promokaarten kopen voor nog meer verschillende kaarten en variatie. Je kan zelf bepalen of je met één van deze sets wil spelen, of dat je ze wil laten mixen.

De app heeft een paar voordelen boven het bordspel. Hij is bijvoorbeeld veel goedkoper, je hebt geen tafel nodig om te spelen (je hoeft niet eens in dezelfde ruimte te zijn) en hij neemt wat taken van je over zoals het schudden van de kaarten en het bijhouden van de punten waardoor je sneller kan spelen. Veel mensen geven dan ook de voorkeur aan de app boven het bordspel.

Ik vind Ascension een leuk spel en de app is zo gemakkelijk in het gebruik dat het spel nog soepeler speelt dan in de papieren versie. Ik vind deze app dan ook een aanrader. Wat niet wegneemt, dat ik ook echt mijn papieren versie nog wel op tafel zal zetten. Er gaat per slot van rekening niets boven de geur van een vers spel!

Naam: Ascension, Chronicle of the Godslayer
Prijs: Ascension Chronicle of the Godslayer EUR4,49 en via in app purchase: Return of the Fallen EUR 2,69; Storm of Souls EUR 3,59; Promocards EUR0,89
Waardering: 4 pionnen

2 reacties

 1. Hallo Rober,

  Dat aanbod neem ik graag aan.

  Wil je me een mail met je gebruikersnaam sturen naar spellengekdagmar[at]hotmail.com, dan kunnen we vrienden worden.

  Groetjes Dagmar

 2. Ik kan het niet meer dan met je eens zijn over deze app.
  Hij speelt zoooooo ontzettend soepel, dat het daardoor ook meteen mijn meest gespeelde spel is.
  Vanwege het thema zal ik de papieren versie niet zo snel kopen. Wellicht was dat met My Little Pony wel gebeurd. :p
  Maar dat mag de pret van deze app niet drukken.

  Zin in een potje? Ik speel al tegen je medeblogger……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *