Tellen en zelfbedrog

Geplaatst door

Ik heb een account op BoardGameGeek en ik maak dankbaar gebruik van de mogelijkheid om daar bij te houden welke spellen ik heb gespeeld. Op dit moment staat de teller op 3.222 potjes sinds februari 2002. In werkelijkheid zijn het meer potjes geweest, want van de eerste paar jaar heb ik alleen met terugwerkende kracht de spellen die ik bij Spel aan de Maas heb gespeeld gelogd (dankzij de spelverslagen kon ik opzoeken welke spellen ik heb gespeeld). Maar aangezien ik ook toen regelmatig een spelletje met Niek of andere vrienden speelde, is de “boekhouding” van mijn vroege jaren niet compleet.

Op het moment dat mijn geliefde iPhone in mijn leven kwam, kwam ook de vraag op “hoe te tellen”. Mag je spellen op je iPhone wel of niet meetellen in de boekhouding. Nou zijn er (gelukkig) geen formele boekhoudregels voor BoardGameGeek, dus je mag het zelf weten. In eerste instantie hanteerde ik de regel dat ik alleen spellen meetelde die ik op mijn iPhone of iPad speelde tegen iemand die in dezelfde kamer was. Zo telden alle potjes Wordfeud tegen Niek mee als Scrabble.

Niek en ik legden echter ook wel eens een woordje op het moment dat we niet bij elkaar waren. Die potjes telde ik echter gewoon mee en daarmee “overtrad” ik mijn eigen boekhoudkundige regels. Ik begon me af te vragen of het niet logischer/consequenter zou zijn om ook alle potjes tegen andere vrienden mee te tellen. Waarom zou ik meer waarde hechten aan spelen tegen Niek dan aan spelen met Peter Hein, Daniëlle, Anton, Jasper, Jacqueline, Eugène, Karin of Marlène. Ik kon geen bevredigend antwoord vinden en daarom heb ik met ingang van dit jaar besloten om alle spellen die ik digitaal tegen een mens van vlees en bloed speel ook me te tellen. Dit geldt niet alleen voor Wordfeud, maar ook voor de andere spellen die ik speel zoals Stone Age en Ascension.


Door deze beslissing, is het aantal spellen dat ik heb gespeeld stevig toegenomen. Het is alleen geen echte groei, maar groei doordat ik mijn eigen regels heb aangepast (oftewel een trendbreuk). En dat voelt dan toch weer een beetje nep.

De vraag die ik mezelf moet stellen is misschien wel waarom ik de moeite neem om bij te houden welke spellen ik heb gespeeld. Ik heb per slot van rekening ook geen administratie waarin staat vastgelegd welke boeken ik lees, naar welke musea ik ben gegaan of welke films ik heb gezien (in de bioscoop of thuis). Ik denk dat het antwoord tweeledig is. Allereerst vind ik het leuk om te zien wat ik gespeeld heb, omdat ik op basis van de combinatie van spellen die ik op een dag speelde me vaak herinner met wie ik die spellen speelde en waar dat was. Aangezien ik spellen doen leuk vind, zijn dat vaak prettige herinneringen die de moeite van het ophalen waard zijn. Ten tweede kan ik op die manier bijhouden hoe vaak ik spellen die ik heb gekocht, ook daadwerkelijk heb gespeeld (het antwoord is meestal: veel te weinig). Deze kennis helpt me een beetje als ik weer eens te enthousiast nieuwe spellen wil kopen.

De vraag is dus of ik straks me nog kan herinneren dat ik heel veel Stone Age met Peter Hein en Niek heb gespeeld. Ik denk het wel omdat ik verwacht dat mijn digitale spelkeuze door de tijd heen zal veranderen. Nu speel ik veel Stone Age, Ascension en Wordfeud, maar over een jaar of twee jaar zijn dat vast andere spellen. En misschien helpen de digitale potjes ook wel met het in bedwang houden van mijn kooplust. Wellicht dat ik van sommige spellen ook genoegen neem met het digitale (vaak goedkopere) exemplaar in plaats van een regulier spel als ik zie hoeveel en met hoeveel plezier ik online heb gespeeld.

Ik ben benieuwd, wat zijn jullie “boekhoudregels” om spellen te loggen op BoardGameGeek. Ben ik de enige die zich zelf op deze manier een beetje voor de gek houdt?

9 reacties

 1. Trendbreuken zijn natuurlijk de dood voor iedere statistiek! En de nagel aan de doodskist van een woordvoerder…

 2. Ik ben hier ook een beetje dubbel in.

  In eerste instantie logde ik enkel de F2F spellen. Pas jaren later ben ik ook veel online gaan spelen op verschillende websites en die spellen dus ook gaan loggen (met alle info van tegen wie en welke stand), ook al speel ik die spellen altijd a-synchroon.

  Nu geef ik nog enkel aan dat het spel online is gespeeld, zodat ik ze makkelijk kan uitfilteren.

  De spellen die ik op de iPhone en iPad speel, log ik maar één keer. Enkel als het een totaal nieuw spel voor me is. Dit om in ieder geval aan te geven dat ik het spel ooit gespeeld heb.

  Verder heb ik naast het loggen op BGG nog een eigen database (nu in tapforms vor iOS), waarin ik mijn spellencollectie heb staan en aangeef hoevaak ik een spel F2F gespeeld heb.

  Je kan maar een hobby hebbn :p

 3. Ik log alleen spelletjes die ik heb gespeeld met andere mensen. De vele, vele, vele spelletjes Wordfeud en Ticket2Ride met mijn iPhone en iPad tellen dus niet 😉

  Boardgamegeek telt trouwens ook niet helemaal eerlijk. Uitbreidingen van bordspellen (zoals voor Carcassonne) telt BGG ook mee als 'gespeeld spel'. Ik ben het daarom mijn aantal gespeelde spellen maar in een EXCEL-bestand gaan bijhouden…

 4. Dat is een vraag is ik me regelmatig zelf heb gesteld. Ik log enkel de table-top spellen. Spellen op de iPad, zoals TTR, Le Havre, die log ik niet. Ik log ook niet de promo's, uitbreidingen apart. Ik geef bij het basisspel, bij comments aan dat ik die gespeeld heb met het basisspel, en vervolgens geef het nog wel een cijfer.

  Ik vind het zelf handig, en overzichtelijk!

 5. Ik sluit me aan bij Olavf. Spelletjes van de iPad die ik log (naast 'echte' bordspellen) zijn Le Havre en Caylus.

 6. Ik heb enkele keren een spel op de iPad gelogd. Voorwaarde is dat het spel gespeeld is alsof het een bordspel was: in één sessie, alle spelers aanwezig en we hadden het spel ook echt kunnen spelen. Zo heb ik enkele potjes Kingdombuilder gelogd (op vakantie, het fysieke spel niet mee), maar een andere (in een trein) niet. Alle iPadspellen waarbij je moet doorgeven (ivm kaartenhand) log ik ook niet. Dat voelt heel anders dan het echte spel. Werkt voor mij prima.

 7. Ik tel ook alleen maar de 'echte' (bord)spellen. Voor mij telt vooral dat een bordspel ineens van begin tot einde wordt gespeeld. Bij Wordfeud en allerlei andere digitale versies is dat niet het geval. Daar kan een potje al snel een paar dagen duren. Ik neem ze dus niet mee!

 8. Ik heb geen iApparaat, maar als ik er een had zou ik de spellen die ik daar op speelde niet loggen op BGG. Alleen de 'hard copy' gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *