Australia

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Voor de Flying Docters met hun vliegtuigjes over de grote afstanden van Australië scheerden waren er in de twintigste eeuw pioniers nodig die het land opbouwden. Hierbij ging het niet alleen om industrie en techniek, maar werden er in opdracht van de regering ook veel natuurprojecten ontwikkeld om de bijzondere flora en fauna van down under te beschermen.

In dit spel is iedere speler een groep rangers die met hun eigen vliegtuig het land ontdekken, industrialiseren en tevens zorgen voor natuur behoud (kennelijk kon dat in die dagen nog samen gaan). Australië is opgedeeld in 24 gebieden. Rond alle gebieden liggen een aantal basiskampen. Hier kunnen rangers gestationeerd worden. Dit kan alleen door naar het betreffende gebied te vliegen en vervolgens een kaart in de kleur van dat gebied uit te spelen. Het aantal rangers dat op deze kaart staat (of minder) mag je dan in de kampen rondom dit gebied plaatsen. Enige voorwaarde is dat die basis nog niet bezet is door rangers van een andere speler. In ieder gebied liggen twee fiches: een industrialiseringsfiches en een natuurbeschermingsfiches. Op het eerste staat een getal: is het aantal rangers in het gebied exact het aantal dat op het industrialiseringsfiche vermeld staat, dan volgt er een telling. De persoon die voor het juiste aantal heeft gezorgd krijgt drie bonuspunten en verder krijg je voor iedere ranger in dat gebied een punt. Rangers die basissen op het water bemannen tellen dubbel. Om de natuur te beschermen hoeft aan minder voorwaarden te worden voldaan: ieder kamp moet bezet zijn, maakt niet uit met hoeveel rangers. De puntentelling is hetzelfde als met de andere fiches. Als een fiche geteld is gaat die terug in de doos.

Ieder beurt mag een speler twee acties doen. Vliegen, een kaart uitspelen of het terugtrekken van rangers behoren tot de mogelijkheden. Naast rangers levert het uitspelen van kaarten ook vaak geld op . Hier kunnen speciale acties mee betaald worden, zoals het verplaatsen van een ranger of het wijzigen van de kleur van een kaart. Na het spelen van een kaart mag een nieuwe gepakt worden. Het spel is afgelopen als alle kaarten op zijn en een speler door al zijn kaarten heen is. Er volgt geen laatste telling voor zaken op het bord. Alleen overgebleven muntstukken kunnen nog extra punten op leveren.

… en de waardering

Goed opletten is erg belangrijk in dit spel. Met een juiste zet kan je soms meerdere tellingen initiëren. Gebruik je schaarse geld wijs en alleen als het je veel punten op levert. Een portie geluk komt er ook bij kijken, soms zou je heel graag naar een regio willen maar heb je kaarten in de kleur van dat gebied. Natuurlijk waren de verwachtingen weer hoog gespannen bij het nieuwe spel van K&K. Het is geen spel dat met kop en schouders boven anderen uit steekt. Maar zeker wel een spel dat leuk speelt en waar genoeg inzicht achter zit om de spellengek te bekoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *