Therapy

Geplaatst door

3-6 spelers
60 minuten
Auteur: Jay Titel
Uitgever: Jumbo (1986)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Therapy is een partygame met elementen van Triviant en de relatietesten uit vrouwenbladen. De spelers lopen namelijk net als bij Triviant over een bord waarop je in zes categorieën een punt moet scoren. De categorieën zijn in dit spel geen wetenschapsgebieden, maar de verschillende fasen waar je gedurende je leven door heen moet (baby, jeugd, adolescentie, volwassenen, senioren) aangevuld met de categorieën ‘alter ego’ (algemene weetjes) en ‘fantasy’ (Rorschachtesten).

Aan het begin van je beurt gooi je met een dobbelsteen en loop je net zo veel stapjes. Vervolgens moet je de opdracht uitvoeren die op dit vakje staat. Meestal moet je een theorievraag beantwoorden over de psychologie (bijvoorbeeld waar of niet waar, in het algemeen genieten vrouwen meer van vakantie dan mannen of wat zien de meeste mensen in deze inktvlek).

Het is ook mogelijk dat je op een praktijk van een van je medespelers (iedereen heeft een eigen praktijk) terecht komt. Als dat gebeurt moet je onmiddellijk bij deze speler in therapie. De therapeut stelt vervolgens een vraag (van welke speler zou het het meest waarschijnlijk zijn dat hij na tien jaar in hetzelfde huis gewoond te hebben nog steeds een vreemdeling is van de buurman) en schrijft het antwoord op wat hij denkt dat zijn patiënt gaat geven. Als deze inderdaad dat antwoord geeft, dan is de patiënt genezen en mag onmiddellijk nog een keer gooien. De therapeut krijgt als dank een punt naar keuze. Als je het foute antwoord gaf, moet je je volgende beurt weer proberen genezen te worden.

Op het bord staan ook vakjes voor groepstherapie. Als je hier op landt krijg je ook een therapievraag. Dit keer schrijf jij het antwoord op, waarna alle andere spelers gaan discussiëren wat jouw antwoord is. Als ze het goed hebben, mag jij aan een van de therapeuten een pinnetje geven en zelf verder gaan. Zo niet, dan blijf je in groepstherapie tot je genezen bent.

… en de waardering

Therapy is als je ervoor in de stemming bent, best een aardig spel. De vragen en antwoorden geven genoeg stof om over te praten. Toch ben ik niet echt kapot van dit spel. Ten eerste kan het heel frustrerend zijn als je in therapie bent bij iemand die je niet goed kent of expres de verkeerde antwoorden gaat geven (ik ken mensen waarvoor dit de grootste bron van speelplezier is bij dit spel) zodat je nooit meer verder komt. En ten tweede vind ik dat er veel te weinig vragen per categorie zijn (64). Als je dit spel echt leuk zou vinden en het dus een paar keer achter elkaar speelt, dan ben je zo door de vragen heen. En in tegenstelling tot Triviant zijn voor dit spel geen setjes met nieuwe vragen te koop. De vragen tenslotte zijn niet goed gesteld. Ze zijn namelijk afkomstig uit publicaties over onderzoeken uit verschillende landen, maar worden gesteld zonder het land waarin het onderzoek is gedaan te vermelden. Het is heel waarschijnlijk dat je andere uitkomsten krijgt in verschillende landen waardoor een fout antwoord eigenlijk goed zou kunnen zijn (bijvoorbeeld bij de vraag hoeveel tijd de gemiddelde zestienjarige per week aan religieuze bezigheden besteedt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *