Time is Money

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Roberto Fraga, Lucien Geelhoed
Uitgever: Ravensburger (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Dromen we er niet allemaal van? In korte tijd erg rijk worden. In dit spel krijg je de mogelijkheid om miljoenen bij elkaar te graaien. De adder onder het gras? Je krijgt er 60 seconden voor. Zie hier het podium waarop het spel Time is Money acteert.

De handzame doos beeldt al goed het feestelijke karakter van het spel uit. De inhoud is meer sober: een traditionele set dobbelstenen en stapel geld wordt vergezeld door een moderne plastic stopwatch van een handzaam formaat. Op de zes dobbelstenen zijn de waarden van 1 t/m 6 vervangen door 10 t/m 60. Elk vlak heeft daarbij zijn eigen kleur. Deze getallen en kleuren corresponderen met de beschikbare geldbiljetten. Uiteraard staan de getallen voor miljoenen. Voor minder spelen we niet.

Dat spelen vindt plaats in drie ronden; ronden van 10, 20 en 30 seconden. Binnen deze tijd moet je je slag slaan. Je gooit de zes dobbelstenen en mag van elke gegooide waarde (kleur) het bijbehorende geldbedrag pakken. Maar pas op! Dat mag alleen van waarden die maar op één van de dobbelstenen voorkomt. Dubbel gegooide waarden leveren niets op. Je mag gelukkig wel zo vaak gooien als je wilt, maar denk daarbij aan je tijd. De voor jou onzichtbare stopwatch loopt vanaf de eerste worp en stopt alleen op jouw commando. Blijkt dan dat je er te lang over hebt gedaan, dan kost dat 20 miljoen per overschreden seconde. Was je juist te snel, dan betaal je 10 miljoen per overgebleven seconde. Als precies de gegeven tijd wordt gebruikt, ligt er een bonus van 60 miljoen klaar. Om de hectiek nog wat groter te maken zijn op drie dobbelstenen de waarde ‘10’ vervangen door een ‘+’. Elke ‘+’ verlengt je speeltijd in een ronde met 5 seconden. Daarvoor moet deze dobbelsteen wel apart worden gelegd, zodat je verder gooit met minder dobbelstenen.

… en de waardering

Wat kunnen dobbelspellen toch leuk zijn. Wat ze aan tactiek en strategie missen, krijgen ze bij een goed spel terug in emotie en interactie. Heerlijk om niet jezelf, maar de dobbelstenen of je medespelers de schuld te kunnen geven. Time is Money is zo’n goed spel. Van de concentratie en oog-hand coördinatie van de speler wordt veel gevraagd en dat in een omgeving waarin iedereen je gek zit te maken. Dat zijn voor mij de leukere feestspellen. Geen inhoud, maar gewoon leuk vermaak met veel hilariteit. Wel duur betaald overigens voor wat dobbelstenen, geld en een stopwatch die iedereen wel thuis heeft liggen. Nog maar even snel wat extra miljoenen graaien.


Een gastrecensie van Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *