Wings of War

Geplaatst door

3-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Andrea Angiolino, Pier Giorgio Paglia
Uitgever: PS Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Een genre spellen waar ik weinig mee op heb zijn wargames. Mijn interesse in militaire geschiedenis is te beperkt om dagen te willen besteden aan een nauwgezette simulatie van een of andere veldslag of oorlog. Het feit dat Wings of War een spel is dat luchtgevechten in de Eerste Wereldoorlog simuleert was dus niet bepaald een lokkertje om dit spel te gaan spelen. Voeg daar aan toe dat je de bewegingen van je vliegtuig moet ‘programmeren’ a là Robo Rally, nog zo’n favoriet van mij, en ik had mijn vooroordelen al klaar. De eenvoudige regels en de korte speelduur haalden me over het toch eens te proberen. En daar heb ik geen spijt van gehad.

Iedere speler beheert een vliegtuig, afgebeeld op een klein kaartje. Ieder soort vliegtuig (er zijn er vier per basisset) heeft zijn eigen vluchtkaarten. Verder verschillen de vliegtuigen nog in het aantal schadepunten dat nodig is om ze uit de lucht te schieten en de schade die ze doen. De wendbare vliegtuigen zijn moeilijker te raken, maar hebben eerder hun kritieke schade bereikt.

Het spel wordt in rondes gespeeld, waarin iedere speler drie vluchtkaarten selecteert. In drie fases voeren de spelers simultaan de vluchtkaarten uit. Na iedere fase wordt gecontroleerd of er vliegtuigen zijn die een andere vliegtuig in het vizier hebben. In dat geval moet het slachtoffer een kaart van de schadestapel trekken. Is zijn totale schade minstens zo groot als het aantal schadepunten, dan stort dit vliegtuig neer en ligt de speler uit het spel. Je bent ook uitgeschakeld als je met je vliegtuig het afgesproken speelveld (‘tafel’) verlaat.

Dit proces wordt herhaald tot er nog maar een speler of team van spelers over is. Deze speler(s) mag/mogen zich de winnaar(s) noemen. Dat is alles!

… en de waardering

Wings of War bewijst dat een (oorlogs)spel helemaal geen ingewikkelde regels hoeft te hebben om tegelijk een geslaagde simulatie en een leuk spel te zijn. Het thema komt werkelijk voortreffelijk tot uiting in het spel. Het is heerlijk om iemand in z’n staart te zitten, terwijl hij uit alle macht probeert je van zich af te schudden, of je tegenstander te verrassen met een Immelmann. Verrassende wendingen en onverwacht rake schoten geven het spel veel spanning en mogelijkheid tot tactiek en bluf. Speel het wel op een niet te groot oppervlak, zodat de spelers elkaar niet kunnen blijven ontwijken.

Als je uitgekeken bent op de basisregels, zoals hierboven beschreven, dan biedt het spel nog extra regels en scenario’s. En als dat nog niet genoeg is, zijn er meerdere basissets (Famous Aces en Watch Your Back) verkrijgbaar, en uitbreidingen in de maak. Wings of War is een bijzonder en sfeervol spel, dat ik kan aanraden aan iedereen die eens iets anders wil proberen.

Er zijn denk ik weinig vrouwen die je blij kunt maken met een avondje wargames spelen. Bij mij hoef je tenminste niet met dit soort spellen aan te komen zetten. Maar Wings of War is wel leuk! De regels zijn lekker simpel gehouden waardoor je tijdens het spel niet wordt afgeleid door uitzonderingen. Gewoon opstijgen en proberen samen met je maat de tegenstander uit de lucht knallen. Het besturen van het toestel is lastiger dan het lijkt, maar dat draagt alleen maar bij aan het speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *