Spel aan de Maas: 17 mei 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Keythedral
Viva il Re

Na een paar drukke weken was het nu met vijf spelers weer eens een rustige avond. Niemand had iets meegenomen voor vijf spelers, maar gelukkig biedt de spellenkast van Wendy genoeg keuze. Bas, Peter Hein en Wendy gingen een geschikt spel uitzoeken, en kwamen terug met Keythedral.

Keythedral

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Op verzoek van Peter Hein haalde Wendy Keythedral uit de kast. Hij had het om duistere redenen nog nooit gespeeld, evenmin als Dirk Jan en Willemien. Bas en Wendy vonden het een leuk spel, en hadden dus geen bezwaar.
Als jongste speler mocht Peter Hein met zijn 31 lentes ook nog beginnen. Dat beviel hem zo goed, dat hij na iedere ronde een paar blokjes bood om weer te mogen beginnen. De anderen hadden daar doorgaans niets voor over. Wendy, die als speler links van Peter Hein anders had mogen beginnen en hem niet hoefde overbieden, vond het wel best om als tweede te zijn. Peter Hein kocht direct een paar houten bankjes achterin de kathedraal en deed ook zijn best met het bouwen van huizen (of steden, zoals ze vanavond genoemd werden). Bas was in het laatste nog voortvarender en had al snel al zijn vijf hutjes opgewaardeerd.
Doordat Peter Hein maar startspeler bleef, bleven Willemien en Dirk Jan achterin de speelvolgorde zitten. Daardoor kregen ze vaak minder blokjes dan de rest. Peter Hein ging echter wat verkwistend met zijn blokjes om, en kon na een tijdje nauwelijks meer voordeel halen uit zijn startpositie. Hij liet hem toen maar over aan Wendy. In deze fase van het spel werd duidelijk dat Bas en Wendy het spel vaker hadden gespeeld. Ze hadden veel blokjes opgespaard, en ook al vroeg ter voorbereiding witte, paarse en gele blokjes ingekocht. Toen de dure stoelen gekocht mochten worden, konden ze deze dus direct opeisen. Dirk Jan had dankzij een paar wetkaarten een inhaalslag gemaakt en begon ook ineens de dure stoelen vooraan in de kerk te kopen. Voor de laatste stoel moest hij alleen een stuk meer betalen dan hij aanvankelijk dacht, dankzij pesterige wetkaarten van Wendy en Peter Hein. Veel maakte dit niet uit, behalve dan dat Dirk Jan nu als vierde eindigde in plaats van als derde. Wendy won met grote voorsprong. Iedereen vond het een leuk spel.

Uitslag: Wendy 52, Bas 45, Willemien 39, Dirk Jan 34, Peter Hein 31
Waardering: Bas, Peter Hein, Wendy en Willemien 4, Dirk Jan 3

Viva il Re

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Keythedral had nog redelijk lang geduurd, maar iedereen was wel in voor nog een korte afsluiter. Bas haalde Viva il Re uit de kast. Voor Dirk Jan en Peter Hein werden de regels nog even kort uitgelegd, plus een correctie ten opzichte van hoe de anderen het eerder gespeeld hadden. De oorspronkelijke interpretatie was dat alle speelfiguren in het toilet beginnen, terwijl tien personen op de niveaus 1 t/m 4 starten.
Hierdoor kwam er al snel een troonpretendent de troonzaal binnen, in de persoon van Dario. Iedereen was erg zuinig op zijn vetokaarten, zodat het kon gebeuren dat Dario zonder tegenstem tot koning gekroond werd. Iedereen was erg verrast, en verwachtte dus dat het in de tweede ronde wel anders zou gaan. Maar niets van dat alles: na een paar rondes deed Fiorello een claim op de troon, en weer werd hij unaniem aangenomen als koning. Weer had iedereen erop gerekend dat iemand anders wel een vetostem zou gebruiken, maar helaas.
Wendy wilde nu wel eens bloed zien, en zo gebeurde. In de derde en laatste ronde werden de eerste twee kandidaten van hun hoofd ontdaan en uit de toren gesmeten. Dit kostte Dirk Jan twee vetokaarten, terwijl Bas en Wendy nog steeds geen veto hadden gespeeld. De derde kandidaat ten slotte werd wel aangenomen. Helaas voor Dirk Jan bleek hij de enige die hier geen belang bij had. De stand, die na twee rondes nog erg spannend was, werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Wendy. De tweede plaats werd door maar liefst drie mensen gedeeld. Een grappige afsluiter, al gaf Willemien aan de ze de foute startopstelling toch leuker vond.  

Uitslag: Wendy 81, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien 76, Bas 62
Waardering: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Wendy 3, Willemien 2½