Azul: Kristal Mozaïek

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Michael Kiesling
Uitgever: Next Move (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Azul is een van de meest populaire spellen van de afgelopen jaren door de winnende combinatie van prachtig spelmateriaal en een vlot spelverloop met voldoende interessante keuzes. Het is ook een spel waarvan ik me niet kon voorstellen dat het een uitbreiding nodig had omdat er niets aan dit spel te verbeteren valt. Maar voor een uitgever is het natuurlijk een gemiste kans om voor zo’n populair spel geen uitbreiding uit te brengen en dus lag er in 2020 toch ineens een uitbreiding in de schappen van de spellenwinkels.  

In de uitbreiding zitten nieuwe dubbelzijdig bedrukte spelersbordjes (daarover zo meer) én plastic trays die je over de spelersborden heen kan leggen. De trays passen zowel over de borden uit het basisspel als over die van de uitbreiding. Het idee van zo’n tray is dat de blokjes beter blijven liggen en je niet meer door even tegen de tafel te stoten bijvoorbeeld je scoreblokje per ongeluk verschuift. De spelersbordjes vervangen de spelersbordjes uit het basisspel. De regels van het spel blijven verder helemaal hetzelfde. Bij beide varianten zijn wel de strafpuntenrij aangepast.  

Op de ene kant van het spelersbordje staat een variant van de achterkant van het bordje van het gewone Azul (de grijze kant). Op deze kant staan vijf vakjes voorbedrukt met welke kleur blokje er geplaatst moet worden. Voor de rest ben je vrij om zelf te kiezen waar je welke kleur legt, zolang je de regel dat bij het plaatsen van blokjes op de borden je er op moet letten dat in iedere rij en iedere kolom elke kleur maar één keer voor mag komen. Bij deze variant krijg je ook meer punten dan in standaard Azul aan het eind van het spel voor afgemaakte rijen, kolom en complete sets van alle kleuren.  

Op de andere kant van het bordje staat een variant waar op iedere rij al één blokje voor-ingevuld is. Op dit voor-ingevulde vakje staat x2 om aan te geven dat als je hier in je beurt een blokje plaatst je score wordt verdubbeld. Je wilt deze vakjes graag dus een beetje aan het eind van het spel vullen omdat je dan waarschijnlijk de meeste punten pakt. Maar als iedereen tot het laatste moment wacht met het vullen van die vakjes, dan kan je er donder op zeggen dat er niet genoeg tegels in die kleuren beschikbaar zijn.  

…en de waardering  

Ik blijf bij mijn standpunt dat Azul geen nieuwe uitbreiding nodig had. Het spel is werkelijk perfect. Maar ik moet ook toegeven dat het best leuk is om een keer voor de variatie met de nieuwe borden te spelen. Deze veranderen niets aan het spel zelf, maar je moet wel weer even wat harder nadenken over hoe je bord opbouwt en in variant twee op welk moment je de bonusvelden gaat bedekken.  Deze borden dwingen je om
van de automatische piloot te komen als je het spel (net als ik) tientallen keren hebt gespeeld.  

Over de plastic trays ben ik minder te spreken. Ze doen me denken aan het plastic doorzichtig tafelkleed dat sommige mensen over hun tafelkleed leggen om het te beschermen. Je weet wel, zo’n plastic tafelkleed dat altijd een beetje plakkerig wordt. In Amerikaanse series zie je zelfs dat er hoezen worden gemaakt van dit materiaal om over banken en stoelen te leggen (dat lijkt me heel naar zitten, zeker met blote benen). Ik vind dat de spelersbordjes van Azul eigenlijk geen extra bescherming nodig hebben. Het is een rustig spelletje en zolang je geen eten of drinken morst, zal het bordje niet snel slijten of vies worden. Daarvoor heb je dus geen beschermende tray nodig. Het is inderdaad wel zo dat de scoreblokjes wel eens per ongeluk verschuiven tijdens het spelen en daar zou een tray voor kunnen helpen. Maar dan moet hij wel perfect passen en dat doet hij niet. Mijn scoreblokje is eigenlijk net te groot voor de vakjes waar hij in moet liggen. Bovendien heeft niet ieder vakje een eigen “kuiltje” in de tray, maar hebben iedere twee vakjes een eigen “kuiltje”. Combineer dat met een net niet lekker passend blokje en je bent terug bij af: regelmatig vraag je je af waar het blokje nou lag. Ik heb de eerste editie van Azul, misschien dat blokjes van latere edities beter passen, dat weet ik niet.   Het extra dubbelzijdige spelersbordje van deze uitbreiding vind ik nog wel drie pionnen waard, de tray blijft bij mij steken op een één. Voor de eindscore zou ik kunnen middelen, maar omdat je prima zonder de tray kan spelen, laat ik het speelplezier van de bordjes de doorslag geven.

 

3 reacties

  1. 100% eens met deze recensie. Ik kocht deze uitbreiding eigenlijk voor de plastic trays. Maar die zijn prut en voegen helaas niet dat toe wat je wilt. De varianten zijn inderdaad best leuk om voor de afwisseling te doen. Zou inderdaad ook met ‘2’ moeten waarderen ivm de trays, maar vooruit…

  2. Ik zou 8 blokjes halen (2 van 4 kleuren) uit een ander spel of los kopen en die dan op het scoreveld van een niet gebruikt bord leggen voor de puntentelling. Klinkt beter als de tray.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *