Top-100 2020: de restjes

Geplaatst door
Hoewel de gewone wereld verre van business as usual is, was er dit jaar gewoon weer de jaarlijkse top 100 met de favoriete spellen van Nederland en Vlaanderen. En een bijzondere lijst was het. Niet alleen door de nieuwe nummer één, ook doordat ik niet eerder zoveel stemmen ontving. Ik hoop dat die trend volgend jaar doorzet.

Behalve dat de nummer één nieuw was, was het ook een nieuw spel. Wingspan verscheen pas vorig jaar, dat verder een allesbehalve indrukwekkend spellenjaar was. Van de nieuwe binnenkomers kwamen er slechts twee uit 2019 en die stonden ook nog eens in de onderste helft. We zullen zien wat 2020 oplevert. Wie weet stuwt het gedwongen thuisblijven de creativiteit van de spelauteurs wel naar ongekende hoogten.

Nieuwe spellen in de lijst betekent zoals altijd dat er ook weer spellen zijn verdwenen. Zestien in totaal, waarvan er een vanaf het begin bij was. Dit zijn ze, met de positie die ze vorig jaar hadden en tussen haakjes het aantal jaren dat ze er in totaal ingestaan hebben.

60. Pandemic Legacy: Seizoen 2 (2)
63. Brass (11)
64. Gugong (1)
73. Keyflower (6)
75. Sint Petersburg (12)
78. Puerto Rico kaartspel (11)
79. Altiplano (1)
80. Im Jahr des Drachen (11)
82. Wizard (8)
87. Legendary: A Marvel Deck building Game (4)
90. Azul: De ramen van Sintra (1)
92. Santa Maria (2)
93. Exit (2)
96. Hanzesteden (9)
97. Maharadja (10)
98. Food Chain Magnate (1)

Sommige van deze spellen kwamen net een stem tekort voor de lijst en zouden volgend jaar zomaar terug kunnen komen. Bij anderen gaat dat lastig worden. Zo kwam Gugong vorig jaar nog best hoog binnen, nu hadden maar twee mensen het op hun lijst staan. Is Gugong soms Chinees voor eendagsvlieg?

Net als vorig jaar heeft Niels weer een mooie overzichtslijst gemaakt, met alle spellen netjes op een rij. Zo kun je in een oogopslag de ranglijst nog eens langslopen op onontdekte parels. Van de hele lijst heb ik er zestien nog niet gespeeld. Sommige daarvan zou ik graag eens spelen, anderen laat ik voor wat ze zijn. Van die onbekende spellen zou ik Brass: Birmingham het liefst eens proberen.

Ik hoop dat jullie het weer net zo leuk vonden om te lezen als ik om te maken. Over een jaar kom ik wel weer om je stem vragen. In de tussentijd: blijf thuis en doe een spelletje.

6 reacties

  1. Dank voor de lijst. Weet niet hoeveel werk erin zit, maar het is het elke minuut waard geweest.

    Hopelijk maak ik het nog mee dat ik een spel met de organisator speel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *