Nu zijn we dan eindelijk toe aan de ontknoping. Hoe ziet het erepodium eruit? Heeft Azul de koppositie behouden, stelt Puerto Rico orde op zaken of vliegt een ander spel er met de winst vandoor? Sowieso was de race aan de top dit jaar ongekend spannend. Pas met de laatste stemmen viel de beslissing. Met een paar stemmen meer of minder had de volgorde binnen de top-3 iedere andere kunnen zijn. Ik ben nu al benieuwd naar volgend jaar.
10. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: +2
Het spel met de liefdeshut is terug in de top-10. Verrassend, hoe dit spel met zoveel concurrentie nog steeds het meest geliefde toegankelijke werkverschaffingsspel is. Wat mij betreft overigens terecht.
“Ieder spel is weer een genot om te spelen. Relatief eenvoudige spelregels en schaalt goed met twee, drie en vier spelers. Bovendien een prima gateway worker placement, maar toch uitdagend genoeg voor ervaren spelers.” (Marc)
“Niet de allereerste maar misschien wel de bekendste worker-placement. Licht genoeg als instapspel en uitdagend genoeg om ook de veelspeler op z’n tijd te bekoren.” (Bruno)
9. El Grande (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: 9
Ook het klassieke meerderhedenspel herovert een plekje aan de top. Echte concurrentie in het genre heeft het nooit gehad, daarin blijft het De Grote.
“*Kloink, kloink* Hoeveel blokjes gooide je nou in het kasteel?” (Florian)
“Een ouwetje die ik het afgelopen jaar voor het eerst heb mogen spelen en die me meteen van zijn kwaliteiten heeft weten te overtuigen.” (Herman)
8. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -1
Bij verschillende spelideeën zie je dat de aanstichter overvleugeld werd door betere opvolgers. Denk aan Caylus. Bij deckbouwers is nog steeds de eerste de beste.
“Elk potje weer de uitdaging om de ideale strategie te identificeren en vervolgens fijn te slijpen tijdens het verloop van het potje. En na afloop wil je meteen nog een keer.” (Jeroen)
“Ieder spel is anders en zelfs als je met dezelfde kaarten een tweede keer speelt, kan het zomaar heel anders verlopen. Dit zorgt voor mega veel variatie en dat is top!” (Carline)
7. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -2
Het eerste Terra-spel in de top-10 kom we ‘al’ op de zevende stek tegen. Aan de achterban ligt het niet, die neemt dit erg serieus.
“Mijn favoriet op dit moment. De verschillende volken zorgen ervoor dat het spel iedere keer weer een andere uitdaging geeft.” (Steven)
“Dit spel speelde ik de eerste keer en was gelijk verkocht. speelt makkelijk weg als je de regels kent maar de keuzes zijn elke keer weer anders en de verschillende rassen maken het uitdagend.” (Jeroen)
6. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: +2
De zakbouwer is de deckbouwer inmiddels voorbijgestreefd. Ook in dit genre staan de opvolgers klaar. Altiplano heeft de lijst niet gehaald, maar de Kwakzalvers zijn aan een opmars bezig.
“Elke ronde de frustratie dat je te weinig fiches hebt of niet de juiste, en toch steeds een positief gevoel omdat het thema goed (lees: niet gewelddadig) is en er altijd weer mogelijkheden zijn waar je niet aan gedacht had.” (Irwin)
“De absolute favoriet van mijn vrouw. Het vergt wel wat tijd om het spel helemaal op te zetten, maar het is het waard.” (Jacob)
5. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -1
Een tijdje leek het alsof alles wat Stefan Feld aanraakte in goud veranderde, maar inmiddels is toch wel duidelijk dat een spel feller glinstert dan al zijn andere, en dat vinden we hier terug.
“Het spel ziet er dan niet mooi uit, en sommige onder ons zullen erop neerkijken vanwege de grote puntenbrij, maar het blijft een leuke puzzel.” (Ilona)
“Briljant spel, waarbij ik nog elk spel nieuwe mogelijkheden ontdek. Voor mij de leukste Feld en ook erg goed speelbaar met twee personen.” (Dierik)
4. Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -1
Terraforming Mars is als een eiland in de ranglijst. Het staat op aanzienlijke afstand van de bovenste drie, maar het verschil met de rest is nog groter. Afgezien van de nummer één stond geen enkel spel zo vaak bovenaan een lijstje.
“Sommige spellen wil je alleen spelen als je in een bepaalde bui bent. Soms wat kleine/korte spelletjes, soms juist meeslepend en lang. Maar in Terraforming Mars heb ik altijd zijn.” (Suzanne)
“Wat een lekker spel is dit. Door het kaartgedreven karakter en het thema voelt dit als een soort epische variant op Race for the Galaxy; echt een avontuur.” (Jeroen)
3. Azul (Michael Kiesling, 2017)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: -2
Helaas voor Azul heeft het de verrassende eerste plaats van vorig jaar niet weten te handhaven. Maar het verschil met de andere twee was miniem. Daarbij kwam dit spel op de meeste verschillende lijstjes voor. De populariteit is dus breed gedeeld.
“Het meest populaire spel tegenwoordig: ziet er mooi uit, eenvoudige spelregels, veel strategie en genoeg interactie, zeker met twee spelers.” (Amaury)
“Voor mij liefst geen abstracte spellen. Maar Azul is hierop een verrassende uitzondering. Azul oogt zeer mooi, heeft vrij eenvoudige regels en is iedere keer een plezante uitdaging.” (Bart)
2. Puerto Rico (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
Dit is niet de eerste keer dat Puerto Rico op zijn plek blijft staan, maar wel dat dat niet de koppositie betreft. Hoe was dat mogelijk?
“De onbetwiste nummer één. Prachtig spel. Mijn absolute favoriet.” (Patrick)
“Het enige spel in mijn collectie dat ieder jaar weer op tafel komt, altijd blijft boeien en net zo goed met twee, drie, vier, of vijf spelers speelt. Daarom mijn absolute #1.” (Rutger)
1. WINGSPAN (Elizabeth Hargrave, 2019)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: +8
Ja hoor, het is dan toch gebeurd. Een spel dat vorig jaar binnenkwam in de top-10 terwijl het nog maar net in de winkels lag? Dan weet je dat je met een geheide topper te maken hebt. De meeste punten, het vaakst bovenaan een lijstje: dit is geen eendagskuiken.
“Oh wat gaat die dit jaar hoog eindigen…” (Karel)
“Tegen de tijd dat deze top 100 wordt gepubliceerd heb ik mijn 150e potje wel gespeeld. Dat zegt denk ik genoeg.” (Dagmar)
“Een nieuwe nummer 1! Op het eerste gezicht misschien niet revolutionair, maar het speelt zo lekker weg en blijft zo afwisselend, zeker met de Europa uitbreiding is hier de glans voorlopig nog lang niet vanaf. Absolute hoogvlieger!” (Sander)
“Het eerste bordspel dat ik speelde na een inactiviteit van meerdere jaren. Hoewel het niet mijn thema is, toch mijn favoriet om het terug aanwakkeren van de boardgamevlam.” (Tom)
Met deze -toch wel een beetje- verrassende ontknoping sluiten we de lijst af. Ook voor mij staan hier met El Grande, Puerto Rico, Dominion en Terraforming Mars een paar persoonlijke favorieten bij. Dat zal voor de meeste mensen wel gelden.
Wat mis ik aan El Grande? Staat altijd in de top, ik heb het daarom ook niet heel lang geleden de big box gekocht. Maar het viel mij behoorlijk tegen. Er zijn nu toch betere spellen? Wat maakt dit spel zo bijzonder?
Favoriet? Dominion, Wingspan en Terraforming Mars. In die volgorde.
In bezit? Alles behalve Burgen von Burgund.
Gespeeld? Alles. Opmerking: Burgen was een proefpotje wat we niet beëindigd hebben.
In mijn lijst? Dominion, Wingspan, Terraforming mars en Orleans.
Dankjewel weer voor het vele werk en de prachtige lijst!!
Dankjewel Peter Hein voor opnieuw een spannende top 100!
Leuk dat elk jaar nu toch en beetje een verrassing kan zijn wat betreft de toppositie. Een passende winnaar denk ik als een soort van middengeleider op de brede spellensnelweg. Bijna elk spel in deze top 10 speel ik graag, met El Grande en Burgen von Burgund als favorieten.
Kunnen we ruimtespellen echter niet verbieden? Begrijp me niet verkeerd. Ik ben werkelijk dol op het heelal. Het is fascinerend en prachtig, maar waarom zijn ruimtespellen dan vaak zo vormgegeven alsof de ontwerper niet meer uit een zwart gat kon komen? Waarom is het spelplezier vergelijkbaar met een solo reis naar Mars met enkel droog brood aan boord? Of is dat juist dus heel passend? Nee, dan toch maar niet voor mij,
Goed prietpraat. Het is weer voorbij gevlogen Peter Hein. Hartelijk dan weer voor onze jaarlijkse brood en spellen.
En dat was hem weer. Mooie lijst. Mooie winnaar. Mooi verzameld. Dankjewel Peter Hein.