Top 100 2020: 11-20

Geplaatst door

Hier in de subtop begint het spannend te worden. Welk spel is uit de top-10 gezakt? Welke spellen zouden de andere weg hebben afgelegd? Zeven van deze spellen hebben minimaal een jaar bij de bovenste tien gestaan, voor de andere drie is de huidige positie de hoogste die ze ooit bereikt hebben.

20. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -3
Hoogspanning is een van die voormalige topspellen, maar staat nu (alweer) op de laagste plaats ooit.
Deze topper van Friedemann Friesse is na meer dan tien jaren nog steeds mijn persoonlijke topper. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen.” (Bart)
Een evergreen, die vers blijft door de talloze uitbreidingen.” (Jeroen)

19. Great Western Trail (Alexander Pfister, 2016)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -13
Dit schoot met een enorme snelheid omhoog in top-100, maar maakt nu even pas op de plaats. Het lijkt desondanks zijn plekje tussen de populairste middelzware bordspellen wel veroverd te hebben.
Een pletora aan spelmechaniekjes die gezamenlijk allemaal goed met elkaar combineren.” (Gertjan)
Deckbuilding met koeien, gecombineerd met rondel-movement en andere complexe elementen, maken dit een heerlijk spel om te spelen.” (Steven)

18. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: -8
Het tweede spel vandaag dat zijn plek in de top-10 niet kon consolideren. Daar weten de fans vast wel een draai aan te geven.
Elegant en fascinerend spel. De tandwielen die het bord veranderen introduceren een timing element dat zowel strategisch als tactisch behoorlijk uitdaagt.” (Sander)
Topspel dat je naar het puntje van je stoel doet kruipen: heerlijk vooruit plannen, voldoende diepgang en spanning.” (Jan)

17. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: +2
In zekere zin is dit het spel van het jaar. Maar dit is niet de top-2000, waar de actualiteit een titel ineens naar de eerste plaats kan promoveren. Bordspelliefhebbers laten zich niet gek maken.
Dit spel heeft me besmet met het bordspellenvirus. Komt nog zeer geregeld op tafel en is steeds spannend.” (Gert)
Bij mij staat deze klassieker al jaren vast in mijn lijstje! Daarvoor hoeft er geen echte uitbraak zoals corona voor te zijn.” (Wiljan)

16. Catan (Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: +5
Na twee jaar buiten de bovenste twintig is Catan weer terug. Het blijft toch het populairste spel van de Grote Drie. Het W.F. Hermans onder de bordspellen?
Dit spel is natuurlijk een klassieker, maar blijft een grote aantrekkingskracht houden.” (Maikel)
Ik blijf fan van deze klassieker, in ongeveer elke vorm waarin hij is uitgekomen (met op dit moment een speciale shout out voor de Kosmonauten-versie).” (Dagmar)

15. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: +5
In de meeste gevallen wordt een opvolger van een populair spel nooit zo geliefd als het origineel, maar wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dit blijft het populairste zuivere tweepersoonsspel in de lijst.
Dé standaard voor tweespelerspellen. Drie winstcondities die je altijd in de gaten moet houden.” (Amaury)
De grote broer redt het niet bij deze parel voor twee spelers.” (Xander)

14. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: +1
Seizoen 2 verdween uit de lijst, maar het eerste seizoen steeg nog een plekje. Onder de vroege inzenders scoorde dit hoog, waardoor het heel even aan kop ging. Een plaats in de top-10 zat er niet in, wel is dit de hoogste positie ooit.
Blijft écht het leukste en spannendste spel dat ik ooit gespeeld heb, ook van alle Legacy-spellen wint deze met afstand.” (Judith)
De belevenis die ik daarbij gehad heb staat nog steeds zo in mijn geheugen gegrift.” (Hilbert)

13. Splendor (Mark André, 2014)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: 0
De top-3 zie ik Splendor niet zo snel opnieuw halen, maar het blijft hoog staan. Dit is het tweede spel dat op dezelfde plaats staat als vorig jaar. Morgen komen we het derde tegen.
Ook dit blijft overeind naarmate de tijd verstrijkt. Simpele regels, maar verrassend veel speelplezier en diepgang.” (Sander)
Het spel dat het eerst wordt ingepakt als we op vakantie gaan. Dit spel spelen we erg graag met ons gezin en hebben we inmiddels ook met veel succes bij andere niet-spelers geïntroduceerd.” (Marc)

12. Concordia (Mac Gerdts, 2013)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +2
Heel stilletjes, tussen alle nieuwe lievelingen door, kruipt Concordia langzaam richting top-10. Het scheelde maar een paar stemmen.
Ik vond dit een verschrikkelijk lelijk spel en had er totaal geen interesse in, tot het toch maar bleef voorkomen in de spellengek top 100. Toen heb ik het toch maar een kans gegeven, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, topspel!” (Ilona)
Concordia spelen betekent een uurtje racen naar de meeste huizen en goden. Je zit eigenlijk continu op het puntje van je stoel.” (PV)

11. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: +5
Nadat het vijf jaar op rij wegzakte stijgt Agricola weer een paar plekjes in de lijst en haalt het op een varkenshaarlengte na de top-10.
Die schaarste, die keuzes, dat dwarszitten; het is en blijft zwoegen, die boerenstiel, maar het blijft een fijn spel en een hele uitdaging om op alles te letten.” (Bart)
Dit spel is één langdurig gevecht tegen schaarste. Aan het einde van elk spel is het weer evalueren hoe het anders had gekund en welke mogelijkheden onbenut zijn gebleven.” (Maikel)

Een lijst met stuk voor stuk krakers van spellen, wat je in deze regionen ook wel verwacht. Pas het tweede rijtje waarbij ik alle spellen gespeeld heb. Great Western Trail overtuigde na een potje niet, het hoofdstuk Agricola heb ik met goede herinneringen afgesloten en tussen Hoogspanning en mij wordt het nooit wat. De rest vind ik allemaal erg leuk en daarvan is Catan, net als Hermans, gewoon de beste.

5 reacties

  1. Favoriet? Pandemie, 7W Duel of Splendor. Hangt van het gezelschap af.
    In bezit? Alles behalve Great Western Trail en Pandemie Legacy.
    Gespeeld? Zie vorige antwoord.
    In mijn lijst? Pandemie en Splendor.

  2. Tja enkele draken van pandemische schaal en meerdere diamanten. Concordia is hier mijn favoriet. De top 10 zal niet verrassend zijn. Nu niet jezelf tegenspreken met de Top2000. De derde van de grote drie? Ticket to Ride.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *