Top-100 2020: 21-30

Geplaatst door

Gisteren was het door onvoorziene omstandigheden niet gelukt om een update van de lijst te plaatsen, daarom zijn er vandaag twee. Zo hebben we in de lunchpauze ook iets te doen. Nu we zo hoog zijn gekomen komen we de echte publiekslievelingen tegen, variërend van echte evergreens tot recentere toppers. De meeste van deze spellen zullen we nog wel jaren blijven spelen.


30. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -2
Het ultieme bezorgspel is hard op weg een klassieker te worden. Een leuk familiespel met pit, dat met de uitbreidingen ook de verwende veelspeler een mooie uitdaging biedt.
Lage instap, maar met een leercurve. Duurt niet te lang en ziet er ook mooi uit. Populair bij mensen die weinig aan spelletjes doen.” (Robert)
Door het variabele spelbord en het originele gebruik van je handelaren en hun assistenten heeft dit topspel een hoge herspeelbaarheid.” (Dierik)


29. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: +5
Ook als je, zoals ik, helemaal niks met wielrennen of andere racesporten hebt, is het niet zo moeilijk om bewondering te hebben voor hoe elegant dit spel dat weet te simuleren.
Ik heb niets, maar dan ook echt helemaal niets met wielrennen. Door dit spel ben ik wielrennen gaan begrijpen. De functie van een runner. Waarom in een treintje te rijden etc.” (Jeroen)
Eindelijk een wielerspel die je echt de koers doet voelen. Het nemen van vermoeidheidskaarten en het stayeren zijn schitterend gevonden.” (Kelly)


28. Raja’s van de Ganges (Inka en Markus Brand, 2017)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: +20
Waar de andere spellen in dit lijstje allemaal minder dan tien plekken stegen of daalden, is Raja’s de onbetwiste superstip. Met de kleurrijke vormgeving en het innovatieve werkverschaffersysteem is dat ook wel te begrijpen.
Dobbelen, maar dan anders, en punten scoren, maar dan anders. Twee
overwinningsroutes die elkaar kruisen. Dat daar nou nog nooit eerder iemand op gekomen is.” (Herman)
Wat een heerlijke puzzel is dit spel en speelt zeer leuk met twee.” (Jan)


27. Clever (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: -4
Kwam vorig jaar stormachtig binnen en weet die positie keurig te handhaven. Dit dobbelspel zet toch wel de standaard in het afvinkgenre.
Mijn favoriete roll-and-write in dit inmiddels razendpopulaire genre.” (Jan)
Typisch zo’n spel waarbij je op alle vakken goed wil scoren, maar waar dit simpelweg niet mogelijk is. Je eindigt dan ook regelmatig met het gevoel ‘dat kan beter!’ Nog een potje?!” (Frank)


26. Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede, 2000)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: +4
Carcassonne lijkt zijn plekje in de lijst een beetje gevonden te hebben; dit is nu al het derde achtereenvolgende jaar dat het in dit overzicht staat.
Al sinds jaar en dag mijn nummer één. Vooral met twee spelers wordt er met het mes op tafel gespeeld, want “All is fair in love, war and Carcassonne”” (Rober)
Deze klassieker waarmee voor mij de spellenhobby begon komt elk jaar nog regelmatig op tafel. Het best met de Uitbreiding en Kooplieden & Bouwmeesters.” (Wiljan)


25. Marco Polo (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2015)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -3
Jarenlang waren dobbelstenen taboe in ieder zichzelf serieusnemend bordspel, maar die tijd is voorbij. Marco Polo is een goed voorbeeld waarom.
Zoveel random factoren en zoveel balans. Geniaal.” (Daniël)
Ik heb dit jaar het genoegen gehad om Marco Polo 2 ook te spelen, geeft mij maar #1. Reizen is moeilijker, geld is minder beschikbaar, alles is gewoon net wat lastiger, en dat maakt het een topper.” (Roel)


24. Scythe (Jamey Stegmaier, 2016)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -6
Tapestry was dan misschien de hype van afgelopen jaar, Scythe is nog steeds met afstand het populairste spel van Jamey Stegmaier. Ameritrashers kwam voor de miniaturen, en bleven voor het eurospel.
De hype was terecht, want Jamey Stegmeier heeft hiermee een uitstekend spel afgeleverd dat er zeer intrigerend uitziet en bovendien ontzetting lekker speelt.” (Marc)
Heerlijke uitdaging die een stuk vlotter speelt dan de doos en reviews doen vermoeden.” (Wim)


23. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: +3
Over stabiliteit gesproken: de Europese Ticket to Ride staat nu al vijf jaar op rij in dit overzicht. En waarom ook niet?
Nog altijd de gouden standaard onder de familiespellen. De stations en de ferry’s in deze variant maken het net wat vergevingsgezinder dan het origineel.” (Jan)
Het perfecte familiespel, valt altijd in de smaak.” (Jacob)


22. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: +9
De twee oerversies van het legendarische treinenspel staan voor de tweede keer gebroederlijk na elkaar. Net als in 2016 staat de Amerikaanse versie net een plekje hoger, zoals het bijna altijd hoger in de lijst staat.
Betere gateway is er niet, iedereen vindt dit leuk.” (Erik)
Het zal de coronacrisis zijn, maar ik word wat nostalgisch. Ticket to Ride is thuis het spel dat de hele familie leuk vindt, en komt dus zelfs in familiekring van “niet spel-fanaten” op tafel.” (Rolf)


21. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: +8
Met zoveel spellen die jaarlijks uitkomen wemelt het van de minitrends: een spel past het als eerste toe, en inspireert vervolgens veel andere. Lekker puzzelen met tetrisstukjes zagen we al eerder, maar Patchwork was de echte katalysator.
Elke keer als ik dit spel speel, denk ik: het lijkt zo simpel, maar wat een ontzettend knap bedacht spel van zo’n suf thema.” (Richard)
Mooi artwork gecombineerd met leuk puzzelen wat perfect werkt voor twee spelers, een pareltje.” (Wieke)


Met de uitzondering van Marco Polo en Scythe zijn dit allemaal vlotte en toegankelijke spellen die je met veel verschillende mensen kunt spelen. Na drie potjes ben ik nog steeds niet overtuigd van Marco Polo en op Scythe zit ik niet echt te wachten na het dramatische Tapestry. De rest vind ik allemaal wel leuk.

4 reacties

  1. Favoriet? Toch wel Flamme rouge, vanwege mijn tweede hobby..
    In bezit? Alles behalve Raja's, Scythe en TtR.
    Gespeeld? Zie vorige antwoord, aangevuld met Ticket to Ride.
    In mijn lijst? Flamme rouge, Ticket to Ride Europe.

  2. Opnieuw 9 spellen in het bezit die ik allemaal graag speel. Enkel Scythe heb ik nog niet gespeeld, maar daar hebben we wel het kleine broertje van: My Little Scythe. Maar liefst 4 spellen stonden in mijn eigen top 20: Clever, Raja's van de Ganges, Flamme Rouge en Ticket to Ride: Europa. Persoonlijk vind ik dat de stemmen ervan samengeteld mogen worden met het originele spel want de verschillen zijn inderdaad niet zo groot en we spelen meestal toch een van de vele uitbreidingen.

  3. Wat een leuke rij spellen. Ik was positief verrast door Flamme Rouge. Ik hou van racespellen, maar de doos en thema spraken mij nooit zo aan. Marco Polo was en is mijn nummer 1. De scheiding tussen TtR en TtR Europa snap ik niet helemaal. Dat verschil is niet zo groot als dat met sommige uitbreidingen wel het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *