Top-100 2020: 31-40

Geplaatst door

De meeste spellen die we vandaag zien stonden vorig jaar ook al ergens in deze buurt, op twee sterke stijgers na. Over het algemeen is het wat lichtere kost, met vier kaartspellen en een partyspel.

40. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: +7
Dit snelle kaartspel speel ik tegenwoordig vooral op de iPad, met als introductie “even een doorgevertje doen?”. Het bijhouden van de levens is in ieder geval een stuk minder gedoe.
Gaat altijd mee op vakantie, zelfs bij vijfdaagse wandeltochten waarbij je bijna geen bepakking mee kan nemen.” (Judith)
Wat een verslavend spel!! Beste deckbuilder in zijn genre, meer dan 8000 potjes online al gespeeld en nog steeds dagelijkse kost!” (Frank)


39. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: +2
Dankzij corona en Boardgame Arena kan ik dit nog vaker online spelen dan ik al deed. En iedere keer voelt nog net zo leuk als de eerste.
Is een spel dat al ruim 13 jaar met veel plezier op tafel komt een klassieker? Wat mij betreft wel!” (Rutger)
Favoriete filler na een spellenavond als we met twee overblijven. Zoveel spel in een stapel kaarten en het multifunctionele karakter hiervan werkt heel erg goed.” (Marc)


38. Architects of the West Kingdom (Shem Phillips en S.J. Macdonald, 2018)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: +16
Een van de vele succesvolle leden van de ‘X van de Y’ familie. Niet verrassend voor een toegankelijke werkverschaffer met een originele draai.
Lekker interactieve worker placer met een twist. Fijn is ook dat je niet alle strategieën heel makkelijk kunt doorrekenen, waardoor het leuk blijft om op intuïtie te spelen.” (Jeroen)
Dit vind ik een heel leuk spel omdat het een worker placement is waar je niet alleen met je eigen spel bezig bent maar ook interactie hebt met de andere spelers.” (Joris)


37. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: +15
Nog zo’n moderne klassieker, die niet weg te denken is uit de lijst. In de schappen van de Blokker liggen geeft misschien geen grote kans dat je verkocht wordt, maar is wel een teken dat je echt mainstream bent.
Dit slimme kaartspel is een evergreen en voelt na al die jaren nog steeds niet oud aan. Zowel de mechanismen als illustraties ogen fris en het spel is fijn compact.” (Niels)
Ik ben blij dat dit spel nog steeds gewoon in de reguliere speelgoedwinkel te
krijgen is. Dat maakt dat nog meer mensen er bij toeval mee in aanraking gaan komen. Terecht.” (Herman)


36. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: -4
Het andere partyspel met woorden is de kersverse winnaar van de Spiel des Jahres nog net de baas. Ik vraag me af of dat zo blijft.
Gezellig partyspel met veel humor, met plaatjes of woorden, altijd leuk om een potje te doen (het worden er trouwens altijd meer).” (Wim)
Partygame voor partygame-haters en -liefhebbers met garantie op hilarische napraat. Vergeten hoe leuk het is slim met taal om te gaan.” (Niels)


35. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -2
Het derde ruimtespel van vandaag is ook met afstand het stevigste spel. Jammer dat het niet op BGA staat. Online vind ik Terra Mystica goed te doen, aan tafel is het me echt te traag. Ik vermoed dat dit voor de opvolger ook geldt.
Blijf verslavend. Ontzettend veel diepgang. Heel veel variatie in de setup, en daarna geen willekeur meer, blijft een geweldige combinatie.” (Lucas)
Mijn huidige nummer 1, en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven.” (Roel)


34. Rovers van de Noordzee (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: +28
De pater familias van de architecten en paladijnen stijgt flink in de lijst. Net als met wel meer spellen in de lijst zal de Nederlandstalige editie hier erg bij geholpen hebben.
Een perfecte samenvloeiing van artwork en mechanisme. Ondanks al zijn parels is dit nog steeds het beste spel van Shem Phillips. Ik ben een enorme fan van hem.” (Kristof)
Zet een mannetje en voer een actie uit en neem een mannetje en voer een actie uit. Meer is het niet, maar o zo fijn.” (Kelly)


33. Viticulture (Jamey Stegmaier, 2013)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -8
Alweer de derde werkverschaffer vandaag (en uiteraard met een twist, anders tel je niet meer mee in het genre). Beste fans, genieten jullie wel met mate?
Zeer leuke worker placement met (zoals het hoort) verschillende wegen richting overwinning. Samen met een goed glas wijn is dit een topper!” (Gert)
Beste worker placement ever voor veelspelers.  Thematisch geweldig! Wat een genot is het altijd om deze te spelen onder het genot van een heerlijk glaasje wijn!” (Frank)


32. Kwakzalvers van Kakelenburg (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: 65
Verschil: +33
Kwakzalvers is een van de drie snelste stijgers in de hele lijst. Het zal niet verbazen dat de uitbreiding ook al snel in het Nederlands kwam.
Ik vond er niet zoveel van na één keer spelen. Maanden later dacht ik dat het misschien wel aardig zou zijn om met mijn negenjarige zoon te spelen. En toen ineens was ik verslaafd.” (Suzanne)
Behoed je voor kwakzalvers moet zowat het dogma zijn dezer dagen maar in dit spel loont het om wat ingrediënten in je ketel te gooien en te hopen op het beste.” (Jan)


31. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -7
Dit stond jaren in de top-10 en was zelfs een keertje de nummer twee van de lijst. Het moet nu al een paar jaar genoegen nemen met minder en is inmiddels duidelijk overvleugeld door het kleine zusje.
De combinatie van draften en set collection heb ik nog niet eleganter gezien en dat verklaart waarom dit een jonge klassieker is.” (Bruno)
Nog steeds mijn nummer 1 na al die jaren. Dat iedereen tegelijkertijd en tactisch speelt maakt voor mij een topper!” (Wiljan)


Twee echte liefhebbersspellen, de rest is duidelijk een stuk toegankelijker. Die twee zijn ook de enige die ik nog niet gespeeld heb. Dat zou ik graag anders zien, maar Gaia Project aan tafel met niet al te snelle denkers lijkt me een kwelling. De rest vind ik allemaal leuk. Wel spel mijn favoriet is, is inmiddels wel duidelijk denk ik.

3 reacties

  1. Favoriet? 7 Wonders.
    In bezit? Star realms, Race for the galaxy, Machiavelli, Codenames en 7 Wonders.
    Gespeeld? Zie vorige antwoord, aangevuld met Viticulture.
    In mijn lijst? In elk geval 7 Wonders, wellicht ook Star realms (kan even niet nakijken: lijst niet bij de hand).

  2. Weerom een mooi lijstje waarvan ik er 8 bezit en gespeeld heb op Architects & Gaia Project na. Kwakzalvers stond in mijn eigen top 20, Star Realms stond op 1 bij mijn jongste zoon. Maar ook Viticulture, 7 Wonders en Codenames speel ik graag mee.

  3. Ik denk dat dit lijstje van tien hoog zou scoren met lelijkste voorkanten. Architecten en Machiavelli springen er voor mij dan wel positief uit wat betreft uiterlijk en spelplezier. Begrijp de opmerking van Kwakzalvers wel. Zelf ook niet echt ervan onder de indruk, maar brengt toch wel veel speelplezier in het juiste gezelschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *