Bananagrams

Geplaatst door

1-8 spelers (vanaf 10 jaar)
10-15 minuten
Auteur: Rena Nathanson en Abe Nathanson
Uitgever: 999 games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Bananagrams is volgens de verpakking een kruiswoordspel dat je gek maakt. Dat kruiswoordspellen nog steeds in staat zijn om massa’s mensen aan het spelen te krijgen bewees Scrabble-kloon Wordfeud een paar jaar geleden. Echt iedereen en zijn moeder speelde dit spel op zijn of haar smartphone. Inmiddels zijn de meeste mensen weer overgestapt op nieuwe spellen, maar er is nog steeds een harde kern mensen die fanatiek Wordfeuden (ik ben er met één getrouwd).
 

In Bananagrams moet je ook puzzelen met letters. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een aantal tegels (afhankelijk van het aantal spelers). De rest van de letters komt in het midden van de tafel te liggen. De spelers gaan vervolgens zo snel mogelijk proberen om met hun letters woorden te maken die je net als een kruiswoordraadsel op tafel legt.

Zodra een speler al zijn letters heeft gebruikt roept hij “pellen” en dan pakken alle spelers een extra letter uit de centrale voorraad. Ook deze letter moet weer netjes verwerkt worden in het kruiswoordraadsel.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je helemaal vast loopt met een bepaalde letter. In dat gevoel roep je “dumpen” en leg je de letter terug in de centrale voorraad en pak je drie nieuwe letters terug. De andere spelers, puzzelen ondertussen verder met hun eigen letters en hoeven niet te wisselen. Je mag zo vaak wisselen als je wilt, maar hoe vaker je wisselt, hoe meer extra letters je krijgt ten opzichte van je tegenspelers.

Zodra de algemene voorraad minder letters bevat dan het aantal spelers, start het eindspel. Wie dan als eerste al zijn letters verwerkt heeft in een kruiswoordraadsel roept “bananas”. De andere spelers controleren dan of deze speler geen spelfouten of niet bestaande woorden heeft gelegd. Als dit niet het geval is, dan heeft de bananas-roepende speler gewonnen. Maar als deze speler wel een foutje had gemaakt, dan roepen de andere spelers “rotte banaan” en is deze speler af. De andere spelers puzzelen dan weer snel verder en strijden om de winst.

In de regels staan ook nog drie varianten, waarbij je bijvoorbeeld geen extra letters krijgt of ze mag wisselen of om het spel alleen te spelen.

…en de waardering

Bananagrams laat zich het best omschrijven als speed-Scrabble. Onder tijdsdruk probeer je zo snel mogelijk woorden te maken van de letters die je hebt gekregen en die woorden neer te leggen als een kruiswoordraadsel. Ervaren Scrabblelaars en Wordfeud-fanaten zullen hier ontegenzeggelijk bij in het voordeel zijn omdat zij meer trucjes kennen om woorden te verlengen en lastige letters kwijt te raken. Het spelmateriaal is dik in orde en de mix van klinkers en medeklinkers is gebalanceerd. Ik vind het op zich leuk om onder tijdsdruk van de letterbrei een mooi kruiswoordraadsel te maken.

Maar ik vind het ook frustrerend dat je niet gecompenseerd wordt voor lastige letters. Als je de pech hebt om veel lastige letters te trekken (zoals de Q, X, Y en C) dan heb je het echt moeilijker dan een speler die deze letters niet trekt. In Scrabble en Wordfeud leveren lastige letters extra veel punten op en wordt je pech op die manier dus gecompenseerd. In Bananagrams kan je hooguit accepteren dat je een lastige letter hebt en deze letter wegleggen en er drie voor terug pakken. Als je slim bent leg je de letter dan op een plek in de algemene voorraad waar je tegenstanders nieuwe letters pakken in de hoop dat deze letter dan later bij een ander terecht komt. Dit is misschien een efficiënte manier om je probleem op een ander af te schuiven, maar echt bevredigend vind ik het niet.

Op de verpakking staat dat het spel geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar. Daar ben ik het niet mee eens. Kinderen van 7 jaar kunnen net een beetje lezen en schrijven. Op deze leeftijd kennen kinderen dus ook nog niet zo veel woorden met zeldzame letters als de X, Y, Q en C. Dan is het echt te veel gevraagd om onder tijdsdruk een kruiswoordraadsel in elkaar te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *