Drop it

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Bernard Lach en Uwe Rapp
Uitgever: 999 games (2018)

Het spel…

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]
De auteurs van Drop it (Bernard Lach en Uwe Rapp) schaken al 25 jaar met elkaar bij dezelfde schaakclub. Schaken is een strategisch spel waarin liefhebbers ellenlang over een zet kunnen nadenken omdat ze in hun hoofd alle mogelijkheden door moeten denken. Dit klinkt mij te veel als werk en dus ben ik nooit aan schaken begonnen. Hoe leuk Bernard en Uwe schaken ook vinden (anders hadden ze het geen 25 jaar bij een schaakclub volgehouden), schijnbaar houden ze ook van wat lichtere spellen. Als hobby-project bedenken ze daarom samen eenvoudige maar uitdagende spellen waarbij spelplezier de boventoon voert. Met zo’n beschrijving lok je me wel naar de spellentafel!
 
Drop it is een behendigheidsspel waarin je gekleurde houten vormen in een rechtopstaande plastic houder moet laten vallen die in het midden van de tafel staat. Iedere speler speelt met een bepaalde kleur en krijgt 9 speelstukken in verschillende vormen (rondje, vierkant, ruiten driehoek). Om de beurt laten de spelers één van deze stukken in de houder glijden.
 

Vervolgens kijk je waar het stuk dat je er in gegooid hebt is geëindigd. Hoe hoger in de houder het stuk ligt, hoe meer punten je krijgt. Je kan daarbij nog extra punten scoren als je stuk achter één van de matte bonuscirkels die op de houder staan aangegeven is komen te liggen. Maar als je stuk een stuk van dezelfde kleur of vorm aanraakt (of op een plaatje hiervan dat op de randen van de houder staat), dan krijg je niets.

Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Drop it is een echt familiespel dat zo is uitgelegd en lekker vlot doorspeelt. De uitdaging zit hem er in dat je moet beslissen op welk moment je welk speelstuk gebruikt. Het liefst begin je met de kleine rondjes omdat je je concurrenten geen opstapje wilt geven om hogere niveaus te bereiken. Maar als iedereen dat doet dan liggen er wel heel veel rondjes en is het wel heel lastig om geen ander rondje aan te raken. Zelfs als je een perfect plekje ziet, moet je je afvragen of je de gok gaat wagen. De stukken vallen namelijk niet heel controleerbaar naar beneden, maar kantelen en stuiteren op de stukken die er al liggen waardoor die regelmatig nog flink verschuiven. Het is daardoor maar de vraag of jouw stuk wel op de mooie plekje gaat landen….. Deze geluksfactor zorgt gegarandeerd voor veel hilariteit tijdens het spelen. Drop it is daardoor een leuk spel voor gezinnen en een lekker tussendoortje voor verwende veelspelers die even hun hersens rust willen geven tussen een paar zware spellen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *