Dice Hospital

Geplaatst door

1-4 spelers
45-90 minuten
Auteur: Stanislav Kardonskiy en Mike Nudd
Uitgever: Alley Cat Games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In Dice Hospital ben je de directeur van een ziekenhuis waar zieke dobbelstenen verpleegd worden. Dobbelstenen kunnen schijnbaar allemaal verschillende kwalen ontwikkelen en zonder de juiste zorg komen ze er niet bovenop. Sterker nog, als je ze niet tijdig behandelt, dan kunnen ze zelfs komen te overlijden. Hoe ziek een dobbelsteen is, is af te lezen aan zijn waarde van de dobbelsteen. Een dobbelsteen met waarde 1 is echt doodziek en een dobbelsteen met waarde 6 is er bijna weer bovenop. Ik hoor de eerste ambulance al aankomen. Dus, hup hang je stethoscoop om je nek en aan het werk!

Iedere speler begint met een basisziekenhuis waar drie verpleegkundigen werken. In het ziekenhuis zijn zes kamers waar je dobbelstenen met verschillende kwalen kan behandelen. Als je een patiënt met een verpleegkundige in zo’n behandelkamer zet, dan worden ze een beetje beter (hun waarde wordt met één stap verhoogd). Zodra een dobbelsteen van 6 nog één keer behandeld wordt, is hij beter en mag hij zich melden in de discharge lounge.
 

Iedere speler heeft natuurlijk de ambitie om zijn ziekenhuis bovenaan de jaarlijkse lijstjes met topziekenhuizen te krijgen. En daarom mag je elke dag je ziekenhuis een beetje verbeteren door een extra behandelkamer toe te voegen of een gespecialiseerde verpleegkundige aan te nemen. Denk aan kamers waar je drie dobbelstenen van dezelfde waarde tegelijkertijd kan behandelen of een verpleegkundige die tegelijkertijd twee groene dobbelstenen kan behandelen.
 

Aan het begin van iedere ronde levert een ambulance bij elk ziekenhuis drie zieke dobbelstenen af. Het ziekenhuis kan in totaal 12 dobbelstenen opnemen. De nieuwe patiënten worden netjes in een bedje gelegd in afwachting van de juiste zorg. De ziekenhuizen zijn overigens verplicht om de dobbelstenen die met de ambulance worden gebracht op te nemen, zelfs als het ziekenhuis vol is. Als er geen ruimte is, dan moet je maar ruimte maken door een patiënt de juiste zorg te onthouden zodat hij of zij overlijdt. Hierdoor krijgt je reputatie overigens wel een knauw, dus ik raad iedereen aan om het niet zo ver te laten komen.

Nadat de nieuwe patiënten zijn opgenomen, beslist elke speler welke dobbelstenen welke zorg krijgen door de dobbelstenen samen met een verpleegkundige naar een behandelkamer te sturen (één dobbelsteen per behandelkamer). Personeels- en ruimtetekorten zijn ook in dit dobbel-ziekenhuis geen onbekend fenomeen en dus kan het voorkomen dat het niet lukt om alle zieke dobbelstenen te behandelen. Dit is erg vervelend want een dobbelsteen die geen zorg krijgt, wordt zieker in plaats van beter en kan zelfs komen te overlijden.

Aan het eind van ieder van de acht rondes krijg je punten voor het aantal dobbelstenen dat je hebt weten te genezen. Hoe meer dit er zijn, hoe meer punten het oplevert. Het loont dus de moeite om de genezing van dobbelstenen een beetje te plannen. Soms kan je beter een dobbelsteen nog een dagje laten liggen om hem de volgende dag met een grote groep dobbelstenen te ontslaan. Aan het eind van het spel krijg je nog aftrek voor de dobbelstenen die je ziekenhuis niet levend hebben verlaten. Wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

In Dice Hospital probeer je slimme combinaties te maken tussen de behandelruimtes, de (gespecialiseerde) verpleegkundigen en de dobbelstenen die je kiest. Het is daarbij slim om daarbij een beetje flexibel te blijven. Als je bijvoorbeeld een ziekenhuis maakt dat vooral geschikt is voor rode dobbelstenen, maar er alleen maar gele en groene dobbelstenen in de ambulances liggen, dan heb je niets aan je mooie behandelprogramma’s. Als dit een keer gebeurt is het niet zo erg, maar het kan wel frustrerend zijn als keer op keer er een mismatch is tussen je zorgaanbod en de patiënten.

De eerste keer dat ik dit spel speelde, moest ik even wennen aan alle symbolen die op de behandelkamers en de gespecialiseerde verpleegkundigen stonden. Maar na één potje had ik dit wel zo’n beetje door en speelde het spel lekker vlot door. Ik had er wel lol in om doktertje te spelen met dobbelstenen. Dice Hospital is net wat te simpel voor hardcore gamers, maar familiespelers zullen dit met plezier op tafel zetten.

 
 
 
 
 

2 reacties

  1. zou hem graag eens proberen alvorens ik hem aan zou schaffen, helaas kan ik hem nergens spelen. Heb je advies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *