De beer is los!

Geplaatst door

2 spelers
20-30 minuten
Auteur: Rudi Hoffmann
Uitgever: 999 Games (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Voor wie altijd gedacht heeft dat in Duitsland geen spellen gemaakt worden over oorlogen of andere politiek incorrecte thema’s, is “De beer is los!” even schrikken. In dit spel moeten de spelers proberen in een bos zoveel mogelijk dieren op zien te vreten en bomen te kappen.

Eén van de spelers speelt met de jagers en de houthakkers. De jagers schieten op alles wat beweegt, de trage houthakkers vellen de ene na de andere boom. Gelukkig is er ook verzet van de dieren, waarmee de andere speler speelt; zo hebben de levensgevaarlijke beren het op de mensen voorzien.

Het bos wordt voorgesteld op een bord van zeven bij zeven vakjes, waarop 48 tegels liggen met de achterkant naar boven. Deze tegels bestaan uit vossen, beren, jagers, houthakkers en de neutrale bomen en vogels. Voor het spel begint, bepalen de spelers wie de mensen en wie de dieren voor zijn rekening neemt. Is een speler aan de beurt, dan mag hij een gesloten tegel omdraaien, of een open liggende tegel bewegen.
Het omdraaien gebeurt in één beweging. Ligt een tegel eenmaal open, dan mag hij niet meer rondgedraaid worden. Spelers mogen alleen hun eigen stukken en de neutrale vogels bewegen.

de beer is los!
jager, kijk eens achter je!

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk stukken te slaan, wat punten oplevert. Jagers kunnen alle dieren slaan, maar alleen in de richting van hun geweer. Houthakkers kunnen alleen bomen vellen. De vossen hebben het op de vogels voorzien, en de beren kunnen alleen mensen vreten (voor vogels halen ze hun neus op). Zodra alle fiches omgedraaid zijn, krijgen beide spelers nog vijf beurten. Hierin kunnen ze niet alleen stukken slaan, maar ook hun eigen stukken in veiligheid brengen langs een van de vier uitgangen van het bord. Ook deze in veiligheid gebrachte fiches leveren punten op. Zijn deze vijf beurten afgelopen, dan worden de punten geteld, en wie de meeste heeft, wint dit spelletje. Om beide spelers evenveel kans te geven is het aan te raden om beide spelers een keer met beide partijen te laten spelen. De uiteindelijke winnaar is de speler met gecombineerd de meeste punten.

… en de waardering

De beer is los! is een luchtig spelletje, dat aardig wat elementen van schaken in zich heeft. Al is de geluksfactor vrij hoog (bomen blokkeren je kostbare beer, de geweren van je jagers wijzen nooit de goede kant uit), er komt toch zeker een portie tactiek bij kijken. Vooral kinderen vinden het erg leuk, al zullen politiek correcte ouders met een blinde vlek voor ‘gewelddadig speelgoed’ dat misschien minder kunnen waarderen.
De beer is los! is snel gespeeld, dus na een dramatisch verlopen potje heb je snel kans op revanche. Leuk om af en toe eens op tafel te zetten.

De Beer is Los! is een prachtig spel om te zien en leuk om met kinderen te spelen. Voor volwassen spelers (en zeker voor verwende veelspelers) heeft het net te weinig te bieden om leuk te worden. Dit wordt veroorzaakt doordat volwassenen te goed in staat zijn om vooruit te denken wat de mogelijkheden zijn met de verschillende stukken, terwijl kinderen nog geen zetten lang vooruit denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *