MarraCash

Geplaatst door

3-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Kosmos (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

MarraCash speelt zich af in een bekende Noord-Afrikaanse stad. De spelers kruipen in de huid van de handelaren Ali, Anfa, Leila en Omar. Hun doel is het om winkeltjes binnen de muren van Marrakesh te kopen, en daar zoveel mogelijk klanten heen te lokken. Hoe meer klanten, des te meer geld er verdiend word.

Op het bord staan 25 winkels afgebeeld in vijf kleuren. Tussen deze winkels lopen de steegjes, met op de kruispunten fonteinen. Drie fonteinen bevinden zich bij de poorten in de stadsmuren. Rondom de stad staan enkele tientallen klanten, in dezelfde kleuren als de winkels, te popelen om de stad te betreden, op zoek naar koopjes. Enkele bezoekers worden op de startfonteinen geplaatst, en het spel kan beginnen.

In de eerste ronde veilt iedere speler een winkel naar keuze. Koopt een andere speler dan de veilingmeester deze winkel, dan ontvangt de laatste hiervoor een provisie. In de volgende beurten hebben de spelers telkens de keuze uit drie mogelijkheden. Ze kunnen twee winkels ter veiling aanbieden, twee keer een groepje klanten bewegen, of eerst een groep klanten verplaatsen en vervolgens een winkel veilen.

Het veilen gebeurt net als in de startronde. Bij het verplaatsen van een groep klanten mogen deze één fontein verder lopen. Een groep klanten kan nooit gesplitst worden, maar groepen kunnen wel samengevoegd worden. Als een groep klanten bij een verkochte winkel langskomen, dan gaan alle klanten van deze kleur de winkel in, en leveren de eigenaar geld op. De eerste klant brengt 100 dirham op, de tweede 200 enzovoort, tot een maximum van 500 per klant. Als een speler klanten in een winkel van een andere speler binnenbrengt, ontvangt hij daar een provisie voor.

Als aan het einde van een beurt een van de starfonteinen leeg is, plaatst de actieve speler daar nieuwe bezoekers van buiten de stad. Als er geen bezoekers meer buiten de stad staan, krijgen alle spelers nog één beurt, waarna het spel afgelopen is. De speler met het meeste geld wint. In de aanvullende regels komen er souvenirs in het spel, die meer geld in omloop brengen, en een aanvullende tactiek vereisen.

… en de waardering

MarraCash is een vlot spelletje, waar de nadruk eerder tactisch dan strategisch is. Het is vooral een kwestie van in kunnen schatten welke winkels veel geld op zullen leveren. Dit laatste hangt vooral af van de acties van je tegenstander, wat weer een stukje psychologie toevoegt. De simpele regels en de korte speelduur maken MarraCash bij uitstek geschikt voor wie zin heeft in een leuk bordspel, maar er niet teveel tijd en energie mee kwijt wil zijn.

Ik houd wel van spelletjes die snel uitgelegd zijn en lekker vlot spelen. Dat dit soort spellen wat diepgang missen, maakt me dan niet uit, dit soort spellen speel je voor de gezelligheid, winnen is bijzaak. MarraCash past perfect in dit segment en daarom vind ik het een leuk spel om te doen. Je kan elkaar net genoeg dwars zitten om de spanning in het spel te houden, maar er wordt zeker niet met het mes op tafel gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *