3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever:
Amigo
(2003)
Het spel …
Ook Beestenveiling (Einfach Tierisch in het Duits) is een kaartspel van Reiner Knizia dat al eens onder een andere titel en bij een andere uitgever is verschenen. In dit geval betreft het High Society van Ravensburger, uit 1995. Op het thema na is aan het spel niets gewijzigd. In High Society zijn de spelers snobs die zich status proberen te verschaffen door het verwerven van allerlei materiële zaken. In Beestenveiling hebben ze hun aandacht verlegd naar het aanleggen van een interessante collectie exotische dieren. Ik heb High Society nooit gespeeld, maar het thema lijkt in dat spel toch iets beter te passen. Maar het spel is verder identiek en bovendien van Reiner Knizia, dus waar hebben we het over?
Beestenveiling is een eenvoudig biedspelletje, waar een paar interessante draaien aan zijn gegeven. Iedere speler ontvangt elf kaarten, die in waarde variëren van 1 tot 25 muizen (vraag niet waarom). Met deze kaarten wordt op zestien verschillende dieren geboden, die één voor één geveild worden.
De dieren zijn er in twee soorten: dieren met een groene rand leveren punten op, die met een zwarte rand kosten je punten. Voor de goede dieren verloopt het bieden vrij standaard: er wordt met de klok mee geboden, totdat niemand meer over het hoogste bod heen gaat. De speler met het hoogste bod ontvangt het dier en levert zijn muizen in, de rest krijgt niets maar behoudt het geld. Bij slechte dieren gaat het precies andersom: de eerste speler die past, krijgt het dier maar mag zijn geld houden. Juist de andere spelers moeten hun bod inleveren, maar ontsnappen aan strafpunten.
Het bieden wordt wat moeilijker gemaakt doordat er niet gewisseld mag worden. Als je je bod wilt verhogen, mag je alleen kaarten bijleggen. Een lage kaart inruilen voor een hoge is niet toegestaan. Maar wat het bieden pas echt interessant maakt, is dat je aan het einde van het spel genoeg muizen over moet houden. De speler die dan namelijk het minste geld over heeft, heeft automatisch verloren, ongeacht zijn puntentotaal! In tegenstelling tot je punten, is je hoeveelheid muizen geheim, dus je weet pas op het laatst of je punten überhaupt tellen.
Van de zestien dieren hebben er vier een blauwe achtergrond. Zodra het vierde van deze dieren wordt omgedraaid eindigt het spel. Dit dier wordt niet meer geveild, noch de dieren die er na komen. Je weet dus nooit welke dieren geveild gaan worden, en welke niet.
… en de waardering
Beestenveiling biedt heel wat spanning: welke dieren komen er nog, hoeveel geld moet je overhouden, welk slecht dier kun je beter mijden en welke moet je nemen om de anderen armer te maken? Pittige beslissingen voor zo’n klein spelletje. Beestenveiling is een aanrader voor iedereen die wel van biedspelletjes houdt, en neigt in dat geval zelfs naar vier pionnen. Als dat niet je kopje thee is of als je niet tegen een onzeker lot kunt terwijl je denkt het best goed te doen, kun je het beter laten liggen.