Berenpark

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: 999 Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

Puzzelen met veelvormige stukken die allemaal opgebouwd zijn uit vierkantjes. Het begon ooit (digitaal) met Tetris. Reiner Knizia raakte geïnspireerd door dit spel en bedacht Fits, Fits-mini en Bits. Uwe Rosenberg kwam en zag dat het goed was en creëerde vervolgens Patchwork en Cottage Garden. En nu doet Phil Walker-Harding ook een duit in het zakje. In zijn spel Berenpark staan namelijk ook de tetris-stukken centraal. Dit keer gaan we er een dierentuin die gespecialiseerd is in beren mee bouwen.

In Berenpark werken alle spelers aan hun eigen Berenpark. Dit park bouwen ze op uit pre-fab gefabriceerde kleine en grote dierverblijven, toiletgebouwen, horecagelegenheden, speeltuinen en waterpartijen. Aan het begin van het spel liggen deze pre-fab stukken op een centraal bordje op tafel (laten we dit de bouwmarkt noemen).

Iedereen krijgt één bouwonderdeel om mee te beginnen en een starttegel. In je eerste beurt leg je het bouwonderdeel dat je gekregen hebt ergens op de starttegel. Op de starttegel staan verschillende soorten symbolen. Als je over zo’n symbool heen bouwt dan mag je uit de bouwmarkt een nieuw bouwonderdeel pakken. De verschillende symbolen verwijzen naar verschillende afdelingen in de bouwmarkt. Als je over een kruiwagen heen bouwt mag in de bouwmarkt alleen maar in de eerste afdeling shoppen (hier staan de wc’s, speeltuinen, horecagelegenheden en waterpartijen). Als je over een witte betonwagen heen bouwt mag je doorlopen tot en met de tweede afdeling waar de simpele dierenverblijven staan. En als je over een oranje graafmachine heen bouwt mag je kiezen uit de hele winkel en kan je dus ook een groot dierenverblijf pakken. Je kan ten slotte ook nog over bouwvakkers heen bouwen, in dat geval krijg je een nieuwe perceel voor je park. Ieder park wordt uiteindelijk vier percelen groot.

In de volgende beurt bouw je dan het bouwonderdeel dat je in de eerste beurt hebt gekregen. Dit onderdeel moet je wel horizontaal of verticaal aangrenzend aan je eerste bouwonderdeel neerleggen. Ook hier krijg je weer nieuwe tegels als je over een symbool heen bouwt. Dit gaat net zo lang door tot één speler al zijn vier percelen helemaal volgebouwd heeft.

Er zijn grote en kleine dierverblijven voor vier verschillende soorten beesten, namelijk voor panda’s, ijsberen, gobi-beren en koala’s. In de spelregels wordt keurig bekend dat koala’s geen beren zijn maar buideldieren, maar omdat iedereen koala’s leuk vindt zijn ze toch in het spel beland. De tegels met dierverblijven zijn punten waard (hoe vroeger in het spel je ze claimt hoe meer ze waard zijn).

Maar dit is niet de enige bron van punten. Op elk perceel is een plekje gereserveerd voor een mooi kunstwerk (het bouwput-symbool). Zodra alle andere vakjes van het perceel vol zijn, mag je een standbeeld (van een beer natuurlijk) pakken en op dit lege vakje zetten. De standbeelden zijn ook punten waard en ook hier geldt: de waarde loopt af.

In de gevorderden versie van het spel kan je ten slotte nog bonustegels toevoegen. Er zitten tien verschillende bonustegels in het spel en je gebruikt er altijd maar drie. Je kan bijvoorbeeld een bonus claimen als je drie Panda-verblijven hebt gebouwd of als het je lukt om in één beurt twee beren-standbeelden te bouwen (doordat je dus met één bouwstuk twee percelen afbouwt). Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Berenpark is weer een leuke toevoeging in de serie Tetris-spellen. Het is een lekker toegankelijk familiespel met aansprekend thema. Het blijft leuk om op je bordje langzaamaan een dierentuin te zien ontstaan. Het is nog best lastig om alles efficiënt in te delen zodat je niet te veel rare kleine gaatjes overhoudt waar je dan alleen maar een verder waardeloze wc kan plaatsen. De bonustegels zijn een hele goede toevoeging en ik raad dan ook aan om deze uitbreiding standaard op tafel te leggen. Ik denk dat dit spel in de smaak zal vallen bij zowel de gelegenheidsspeler als bij de verwende veelspeler. Als ik de souvenirshop van Ouwhand Dierenpark Rhenen zou runnen, zou ik het spel in de schappen leggen (naast Takenoko natuurlijk).

3 reacties

  1. Vaak zijn spelletjes die niet expliciet gemaakt zijn voor 2 spelers, wat raar om spelen met z'n 2en.

    Hoe zit dat bij Berenpark?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *