Biblios

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Steve Finn
Uitgever: IELLO (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Biblios zijn de spelers abten die proberen de fraaiste boekenverzameling in hun klooster te krijgen. In de praktijk betekent dat het verzamelen van setjes kaarten in verschillende kleuren. Kaarten zijn er in drie soorten. Je hebt kaarten in de vijf kleuren, geldkaarten en kerkkaarten. Het spel wordt gespeeld in twee rondes: de giftfase en de veilingfase. In de giftfase delen de spelers om beurten kaarten uit. De actieve speler geeft iedereen, inclusief zichzelf een kaart van de stapel en legt er daarnaast nog een op de veilingstapel. De kaarten die je geeft bekijk je een voor een, waarna je besluit wie hem krijgt. Geld en kleurkaarten houd je in je hand, kerkkaarten speel je direct uit. Daarmee mag je de waarde van een of twee kleuren een punt verhogen of verlagen.

Als de kaarten op zijn begint de veilingfase. De kaarten in veilingstapel worden geschud en een voor een geveild. Op kleurenkaarten en kerkkaarten biedt je met geld, op geld kun je bieden door een aantal kaarten te bieden. Met welke kaarten je betaalt mag je geheim houden.

Als alle kaarten geveild zijn laat iedereen zijn kaarten zien. Per kleur krijgt de speler met de hoogste waarde de punten van die kleur. De speler met de meeste punten wint, waarbij het restant aan geld dient als tiebreaker.

… en de waardering

Biblios is een vlot en eenvoudig spelletje. Die eenvoud is alleen niet zo simpel als het lijkt, want Biblios biedt veel mogelijkheden tot slim en subtiel spel. Tijdens de giftfase heb je nog aardig wat controle over waar de kaarten heengaan. Krijg je kaarten die nutteloos blijken later ineens een stuk minder slecht, en anders kun je ze inzetten tijdens het bieden. Kaarten van kleuren die je zeker niet of wel gaat winnen kun je gebruiken om op geld te bieden. Daar komt wel een stukje bluf bij kijken. Meebieden op een kleur waar je niets aan hebt is vaak een geschikte manier om risicoaverse spelers geld uit de zak te kloppen.

Bij het bieden moet je ook vaak de afweging maken tussen een kaart voor een hoog bedrag nemen of gokken dat er nog wel een kaart in die kleur langskomt die je dan voor minder kunt kopen. Je moet je kleuren goed uitkiezen en slim gebruik maken van de kerkkaarten, zodat je toch kunt winnen van iemand die meer kleuren wint dan jij.

Met drie spelers is Biblios misschien het leukst. Met vier verlies je wat controle, met twee is het wat de deterministisch. Maar dat is een kwestie van gradatie, want met alle spelers is Biblios een erg leuk spel vol boeiende keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *