Zuiderspel 2011

Geplaatst door

Op tweede paasdag stond Zuiderspel op het programma. Samen met Niek en Peter Hein lieten we ons door het extreem lekkere weer niet tegenhouden om een dagje spellen te gaan doen. De beurs werd georganiseerd in een voormalig Philips gebouw in Eindhoven.

De ruimte was een aangename verrassing. Je kon het industriële verleden van het gebouw nog goed zien aan de gebruikte materialen. Ik houd daar wel van. Maar het grootste voordeel van de ruimte waren de enorme ramen waardoor het zonlicht lekker naar binnen stroomde. Veel beurslokaties moeten het zonder zonlicht doen, maar een ruimte met buitenlicht voelt fijner. De temperatuur was ook aangenaam.

Nadat we een verkenningsrondje hadden gelopen, schoven we aan bij 999 games voor een potje Vlotte Geesten. Dit is een reactiespelletje waarbij telkens een kaart omgedraaid wordt je en je vervolgens op basis van de afbeelding van de kaart moet
bepalen wat je moet doen. Allereerst moet je bepalen of je een voorwerp moet noemen (er staat een boek op het plaatje) of dat je het moet pakken (er staat geen boek op het plaatje). Daarna moet je bepalen welk voorwerp je moet noemen of pakken. Als een voorwerp in de juiste kleur staat afgebeeld, dan moet je dat voorwerp pakken/noemen. Als dit niet het geval is moet je bepalen welk voorwerp ontbreekt door te kijken welke kleur niet gebruikt is en welk voorwerp niet op de kaart staat. Dit laatste is een iets complexere variant van Oeps, Mis!. In het begin vonden we het nog knap lastig om te bedenken wat we moesten doen, maar het ging al snel beter. We hebben veel lol gehad en ik vond dit het leukste spel dat ik op de beurs gespeeld heb.

Na Vlotte Geesten gingen we op zoek naar een ander spel. De keus viel op Norenberc. Peter Hein en ik hebben dit spel al een keer gespeeld, voor Niek was het de eerste
keer. In Norenberc moet je proberen goederen te kopen, verkopen en gebruiken om de steun te krijgen van burgers en handwerklieden. De eerste keer dat ik het spel speelde vond ik het behoorlijk ingewikkeld en wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Ondanks het thema is het namelijk best een abstract spel. Ik merkte dat ik nu al een stuk beter wist wat ik moest gaan doen en hoe ik kon anticiperen op de eindtelling waarbij je voor van alles en nog wat punten krijgt. Niek pakte het spel snel op, maar maakte wel een aantal beginnersfouten. Zoals hij zelf zij: als hij het spel nog een keer zou doen, dan zou hij sommige dingen anders gedaan hebben. Vooral het belang van geld moet je een keer ervaren voor je het door hebt. Norenberc had op ons alledrie een goede indruk gemaakt. Niek had het zelfs het leukste spel van de beurs gevonden.

Het was inmiddels tijd voor lunch. Peter Hein had keurig zijn bammetjes thuis al gesmeerd, maar Niek en ik hadden er op gegokt dat er wel iets te eten zou zijn. Dit bleek te kloppen. Je kon achter in de zaal voor zeer schappelijke prijzen broodjes kaas, ham, salami, hamburger of saté krijgen. De broodjes hamburger waren al op en dus gingen wij voor de saté. Het smaakte ons prima.

Na de lunch gingen we weer op zoek naar een spel om te doen. De keus viel op Antics! Dit is een spel van de Fragor-broers waarin je in de huid kruipt van een mierenkolonie. In je beurt heb je drie acties die je mag verdelen over je mierenhoop. Hoe hoger de actie die je kiest ligt, hoe vaker je hem mag uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld nieuwe mieren krijgen (via eieren), deze mieren op het bord zetten, prooien laten verslepen of bouwen aan je mierenhoop. Het doel is om zoveel mogelijk punten te scoren door prooien en blaadjes in je mierenhoop te verwerken. Het spel zag er mooi uit en de manier waarop de prooien op de miertjes geklemd konden worden was goed bedacht. Ik vond het wel een beetje vreemd dat de mieren op hun rug leken te liggen, maar misschien moet ik daar gewoon niet te veel over nadenken. Het was een leuk spel om een keer gedaan te hebben, maar we waren er niet kapot van. Leuk voor een keertje, maar vaker hoeft niet.

Toen we klaar waren met Antics! was op een aangrenzend tafeltje Troyes vrijgekomen. Peter Hein had dit spel al een keer gespeeld, voor Niek en mij was het nieuw. Ik was wel nieuwsgierig omdat op BGG veel lovende verhalen over Troyes te vinden zijn. Dat het uitleggen van een spel best lastig kan zijn, werd zeer overtuigend gedemonstreerd door de eerste uitlegger. We begrepen niets van wat de beste man
probeerde duidelijk te maken. Gelukkig werd hij afgelost door een jongedame die het er een stuk beter vanaf bracht. In Troyes zet je Meeples (de poppetjes uit Carcassonne) in die je het recht geven om bepaalde acties uit te voeren. De Meeples zijn vooral belangrijk omdat ze bepalen hoeveel dobbelstenen van welke kleur je krijgt. Deze dobbelstenen kan je vervolgens op het bord in gaan zetten om bijvoorbeeld geld te krijgen, extra meeples te plaatsen of overwinningspunten te kopen. Omdat de uitleg zo warrig was geweest, duurde het een tijdje voor ik doorhad hoe het spel in elkaar zat. Niek kwam ook langzaam op gang. Peter Hein was het meest gericht aan de slag van ons drieën. Gaandeweg werd het spel steeds duidelijker en daardoor steeds leuker. Ik denk dat Troyes een spel is dat je een paar keer moet doen om het helemaal te begrijpen en dat het dan pas echt tot zijn recht komt. Mijn eerste indruk was positief, maar ik was nog te veel bezig met de regels om het spel echt leuk te vinden. Peter Hein had Troyes het leukste spel gevonden dat we op de beurs hadden gedaan.

Na Troyes vonden we dat we wel genoeg gespeeld hadden. We hebben nog een rondje langs de vele verkoopstandjes gelopen. Ik heb me niet laten verleiden (heeft iets te maken met de hoeveelheid ongespeelde spellen die nog in de kast staan), maar Peter Hein ging voor de bijl voor een Dungeons & Dragons bordspel.

Dit was mijn eerste bezoek aan Zuiderspel en dat is me goed bevallen. De beurs was aangenaam ruim opgezet. Er was veel ruimte om spellen te doen en de tafels stonden niet te dicht op elkaar. Het was druk genoeg om de zaal gevuld te krijgen, maar niet zo druk dat er te weinig te kiezen over blijft. Het winkelaanbod was prima, met zelfs een paar aanbieders van tweedehands spellen (al vond ik die wel heel pittig geprijsd). Ook de toiletten, parkeerplekken en hapjes/dankjes waren goed geregeld. En de ruimte was zoals ik al aangaf heel prettig door de grote ramen. Als er een vierde editie gaat komen, ga ik absoluut mijn best doen om er bij te zijn!

Zie voor nog wat foto’s van de organisatie zelf: https://picasaweb.google.com/115474468008501460418/Zuiderspel2011DeSpellenbeursVanZuidNederland?feat=directlink#

3 reacties

  1. Het was voor mij de eerste spellenbeurs en deze was zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb je mogelijk vast wel gezien, maar ja zoveel gezichten en natuurlijk wist ik niet precies wie nou wie was etc…

    Mijn spellentop 20 is onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *