BoardGameGeek

Geplaatst door

In navolging van Peter Hein ben ik een paar maanden ook begonnen met het op BoardGameGeek vastleggen welke spellen ik heb gespeeld. Ik deed dit altijd al in mijn agenda’s, maar besloot ook de elektronische manier eens te proberen. Omdat het wel beviel, besloot ik om mijn oude agenda’s op te zoeken en mijn gespeelde spellen daaruit over te nemen op BGG. Ik had het vanaf 2004 structureel bijgehouden dus ik moest 4 jaar doorwerken. Ik wist niet precies op welke dag ik alles gespeeld had, maar wel in welke week of welke maand (afhankelijk van de indeling van mijn agenda in het betreffende jaar). Ik heb de spellen dus zelf verdeeld over de dagen in de juiste periode.

Het was een flinke klus die ik zojuist heb afgerond. Ik vond het grappig om te merken dat bij het zien van sommige combinaties van gespeelde spellen ik onmiddellijk weer wist waar en met wie ik ze had gespeeld. Ik kwam ook weer spellen tegen die ik al weer een beetje vergeten was. Al met al was het een leuke trip over memory lane.

Peter Hein laat ons altijd weten wat hij in een maand heeft gespeeld (ik ben regelmatig verbaasd over de enorme hoeveelheden spellen die hij heeft gespeeld, waar haalt hij toch de tijd vandaan) dus naar aanleiding van mijn inhaalslag ga ik onthullen wat mijn meest gespeelde spellen zijn. Ik moet hierbij wel de kanttekening plaatsen dat ik ook al voor 2004 van spellen hield en een grootverbruiker was en de einduitslag het aantal keren dat ik bepaalde spellen heb gespeeld flink onderschat (bijvoorbeeld carcassonne, de kolonisten, el grande, morgenland en zo nog een stapel toppers die ik veel heb gespeeld voor 2004).

In totaal heb ik het toch wel indrukwekkende aantal van 1732 spellen gespeeld. De vloek van de recensent is overduidelijk zichtbaar als je kijkt naar hoe vaak ik verschillende spellen heb gedaan. In totaal heb ik een kleine 500 verschillende spellen gedaan. Heel veel spellen speel ik een keer of drie, daarna schrijf ik een recensie en daarna komt het spel nooit meer uit de kast. Soms vind ik dat prima (kostte het al moeite genoeg om vrijwilligers te krijgen om het spel drie keer gespeeld te krijgen), maar regelmatig is het ook wel jammer. Sommige spellen zijn echt leuker dan het aantal keer dat ik ze gespeeld heb, doet vermoeden. Maar ja, we willen toch graag elke week een update doen en dus staat er altijd wel een stapel spellen te wachten om gerecenseerd te worden. Dit vind ik natuurlijk ook gewoon leuk om te doen, maar soms is het jammer dat het niet én én is in plaats van of. Ik zou zo graag mijn favorieten vaker doen, zonder dat dit ten koste gaat van het spelen van nieuwe spellen voor een recensie.

Er zijn twee spellen die ik vaker dan 100 keer heb gedaan, namelijk taipan en scrabble. Van taipan had ik dit wel verwacht, van scrabble niet. Ik weet wel dat Niek en ik dit spel vaak spelen (op vakanties behoort het tot de standaarduitrusting), maar dat we het al meer dan 100 keer hadden gespeeld had ik niet verwacht. Taipan heb ik op het CBS (daar heb ik 5 jaar gewerkt, maar nu ben ik al weer meer dan een jaar weg) heel veel in de pauze gespeeld dus dat tikt wel aan. Tegenwoordig speel ik het bijna nooit meer (helaas) dus wie weet dat scrabble de koppositie ooit nog wel eens over gaat nemen.

Als ik kijk naar de spellen die ik tien keer of vaker heb gespeeld valt op dat er heel veel korte (kaart)spelletjes tussen staan en een flink aantal tweepersoonsspellen. Dit is ook wel logisch, want de snelle kaartspelletjes haal je makkelijk eens uit de kast om even snel tussendoor te spelen terwijl als ik moet kiezen voor een lang spel de keuze toch vaak op iets nieuws valt. Het langste spel dat ik 10 keer of vaker heb gedaan is BattleLore (inderdaad ook een tweepersoonsspel). Ik heb dit spel zelfs 19 keer gedaan. Ik was met Niek begonnen om alle scenario’s één voor één te spelen, maar op een gegeven moment zijn we gestopt. We moeten het maar weer eens oppakken, want we vonden het beide leuk.

Dit is de lijst met spellen die ik vaker dan 10 keer heb gedaan:
1 Taipan (131 keer)
2 Scrabble (104 keer)
3 Wizard (59 keer)
4 Schotten Totten (36 keer)
5 Dier op Dier (24 keer)
6 BattleLore (19 keer)
7 Take 5 (16 keer)
8 Go (16 keer)
9 Coloretto (15 keer)
10 Genius (15 keer)
11 Stef Stuntpiloot (15 keer)
12 Can’t Stop (14 keer)
13 Take it Easy (14 keer)
14 Flowerpower (13 keer)
15 Gang of four (13 keer)
16 Mü of Mehr (13 keer)
17 Gesjaakt (13 keer)
18 Tantrix (11 keer)
19 Zèrtz (11 keer)
20 Bokken Schieten (11 keer)
21 Agricola (10 keer)
22 Reversi (10 keer)

Wie de hele lijst wil bekijken, kan hem vinden op http://www.boardgamegeek.com/user/sjonnie

Ik ben wel benieuwd. Wat zijn julllie meestgespeelde spellen (bijvoorbeeld top 5 of top 10) en herkennen jullie dat je vooral korte spellen vaak speelt?

3 reacties

 1. Tja, tijd is prioriteit 😉

  Een tip als je vaker spelletjes wilt doen: neem kinderen! Dan ben je bijna iedere avond samen thuis en heb je zeeën van tijd om spelletjes te doen.

 2. Mijn ervaring is ook dat korte spelletjes het meest worden gespeeld. Ook omdat daarvan dikwijls meerder potjes achter elkaar worden gespeeld.

 3. Ik hou ook zo sinds de zomer van 2004 mijn gespeelde spellen bij (en sinds een tijdje ook op BGG). Ik loop nog een beetje achter op jou (935) maar hopelijk haal ik het ooit in. Aangezien ik ook de spellen die ik online speel er in opneem, zal het wellicht ooit lukken.

  Hier is iig mijn lijstje.
  http://www.bgg.cc/user/rober

  Carcassonne 63
  Fluxx 25
  Bohnanza 18
  Hansa 18
  Alhambra 11
  San Juan 11
  Settlers of Catan Card Game, The 11
  TransAmerica 11
  Through the Desert 10
  Patrician 9
  Vinci 9
  Alhambra – The Dice Game 8
  Atta Ants 8
  Colossal Arena 8
  Richelieu 8
  Capharnaüm 7
  In the Shadow of the Emperor 7
  Samurai 7
  Space Beans 7
  Capitol 6
  Carcassonne: Hunters and Gatherers 6
  Citadels 6
  Hare & Tortoise 6
  Rosenkönig 6
  Agricola 5
  Al Cabohne 5
  Carcassonne – The Princess & the Dragon 5
  Tikal 5
  Urland 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *