Gespeeld in september

Geplaatst door

Een nieuwe maand, en dus weer een nieuw maandoverzicht voor mijn archief. In totaal 62 keer iets gespeeld, verspreid over 31 spellen. De spellen die ik vaker dan één keer heb gedaan:

13x Tai Pan
5x Race for the Galaxy
4x Ticket to Ride kaartspel
3x Blox, Risk Express
2x Agricola, Caylus Magna Carta, Diamant, Handelsfürsten, League of Six, Lost Cities, De Gouden Eeuw, Wadi

Maar liefst zeven nieuwe spellen gedaan, waarvan ik Handelsfürsten: Herren der Meere het leukst vond. Een typisch Knizia-kaartspelletje: kort, simpel en dankzij een belangrijke rol voor de juiste timing een goede spanningsopbouw. De verschillende investeringskaarten zorgen voor de nodige variatie. Andere nieuwe spellen:

-Darjeeling: OK. Een grote zware doos met daarin een verrassend licht spel. Wil ik nog wel eens doen.
-Factory Fun. Bleh. Het soort puzzelspel waar ik totaal niet van houd: meer werk dan spel. Het zal er mee te maken hebben dat het van Cwali is. Die spellen zijn mij doorgaans wat te gekunsteld. Wat mij betreft een eenmalige ervaring.
-Naar het Middelpunt der Aarde: OK. Net als Reis om de Wereld in 80 Dagen een aardig familiespel met een paar vage regels. Hoef ik niet per se weer te doen, maar zou geen bezwaar hebben.
-Metropolys: OK. Een niet onaardig biedspel, waar een gewonnen veiling verrassende gevolgen kan hebben (lees: Pyrrhus). Haalt het niet bij de betere veilingspellen van Knizia, maar leuk genoeg om nog eens te doen. De persoon die bij Ystari verantwoordelijk is voor het grafisch ontwerp mag van mij trouwens een andere baan zoeken. Zelfs Mike Doyle maakt het niet zo bont.
-Pinguïn Party: OK. Lollig kaartspelletje van Knizia. Hier kun je denk ik prima mee aankomen bij een jonger publiek. Sprak me veel meer aan dan het vrij suffe Vlooiencircus.
-Razzia: OK. Bijna hetzelfde als Graantje de Voorste. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste.
-Ticket to Ride – Nordic Countries: Leuk. Maar een aanschaf waard? Als het een uitbreiding was zoals Zwitserland had ik het zeker gekocht. Nu betaal ik ruim twintig euro voor treinen en treinkaarten, waar ik er al meer dan genoeg van heb. Voorlopig maar even niet kopen dus.

Over Ticket to Ride gesproken: deze maand heb ik vier varianten gespeeld. Behalve het kaartspel en Nordic Countries ook nog Zwitserland en Märklin. Vond vooral Märklin een genoegen om weer eens te doen. Wat een smerig spel is dat met drie spelers! Aantekening: claim de volgende keer direct alle routes van een lengte van één in het Ruhrgebied. Bekijk pas daarna welke tickets je ook alweer had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *