Bosbuit

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Rodrigo Rego
Uitgever: 999 games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

In Bosbuit maken alle dieren zich klaar voor de winter. Ze zoeken een fijn plekje om deze koude periode van het jaar door te komen en zorgen er voor dat er genoeg te eten in de buurt te vinden is. Niets kan een goede winterrust dan nog in de weg staan!

In Bosbuit gaan de spelers met raster van vier bij vier kaarten een eigen bos bouwen. Er zijn twee soorten kaarten: kaarten met daarop een dier en kaarten met paadjes. Op de dierenkaart staat aangegeven welke soorten voer het dier lust en hoe veel punten dat oplevert. Ook staat er op de kaart hoeveel opslagruimte het beestje heeft. Op de padkaarten staan één of twee paadjes waarop de verschillende soorten voedsel liggen (frambozen, eieren, eikels en wormen).

Alle spelers beginnen met een startkaart met een dier er op. Vervolgens pakken alle spelers elke ronde om de beurt een kaart om hun bos mee uit te bouwen. Elke ronde worden daarvoor vier kaarten bij een bordje gelegd: één dierkaart en drie padkaarten. Als je een padkaart pakt, krijg je daar nog wat extra’s bij. Zo kan je een extra opbergplekje (een soort hunebed-meeple) krijgen waardoor je dier meer voedsel kan bewaren of kan je een druppel krijgen die er voor zorgt dat een voedselsoort voor een dier één punt meer waard wordt. En als laatste kan je de startspelerfiguur (een mooie grote houten haan) krijgen waardoor je de volgende ronde als eerste mag kiezen.

scorebordje

Bij het plaatsen van de paadjes moet je er op letten dat elk paadje maar verbonden is met één dier. Alleen als het echt niet anders kan, dan mag je een paadje met meerdere dieren verbinden. Maar dan moet je aan het eind van het spel wel net zo lang dieren afleggen totdat elk pad bij nog maar één dier hoort.

En zo bouw je kaart voor kaart in vijftien beurten een prachtig bos. Als iedereen zijn of haar bos heeft afgebouwd, worden de punten geteld. Dat doe je door vanuit ieder dier te kijken hoeveel voedsel het kan bewaren. Vervolgens loopt het dier het paadje af en waardeert het het toegestane aantal voedsel. En dan is het jammer als eekhoorn een vieze worm tegenkomt terwijl net iets verderop een heerlijke eikel ligt. Je mag namelijk geen voedselsoorten overslaan. Wie vervolgens de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Bosbuit is een vriendelijk spelletje. Iedereen is lekker bezig om zijn eigen bos te bouwen en probeert daarbij zo veel mogelijk punten te scoren door alle dieren royaal van hun favoriete voedsel te voorzien. Het is een leuke puzzel om de paadjes zo aan te leggen dat je ze optimaal gebruikt en zo veel mogelijk voedsel in punten wordt omgezet.

Er zit een beetje interactie in het spel doordat iedereen moet kiezen uit dezelfde vier kaarten. Met vier spelers betekent dit dat de laatste speler niets te kiezen heeft. Tegelijkertijd zal iedereen vooral doen wat goed is voor zichzelf en zie ik het niet snel gebeuren dat iemand een kaart pakt waar hij zelf niets aan heeft maar die heel waardevol is voor een andere speler alleen met het doel die andere speler de pas af te snijden. Alleen als je aan het eind van het spel een hoekje hebt waar niets meer op aangesloten kan worden is dit een reële optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *