2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Molly Johnson, Robert Melvin en Shawn Stankewich
Uitgever: White Goblin Games (2023)
Het spel…
Point City is het vervolg op het leuke kaartspelletje Point Salad. Waar je in Point Salad de ingrediënten voor een lekkere (punten)salade aan het verzamelen was, verzamel je in Point City grondstoffen om een mooie havenstad te bouwen.
De kaarten in Point City zijn dubbelzijdig. Aan de ene kant staan grondstoffen en aan de andere kant de gebouwen die je met deze grondstoffen gaat bouwen. Centraal op tafel ligt een raster van vier bij vier kaarten waarvan sommige met de grondstoffen- en andere met de gebouwenkant naar boven liggen. Als je aan de beurt bent dan mag je twee aangrenzende kaarten pakken. Als je grondstoffen pakt, dan leg je die gewoon voor je neer. Als je een gebouw pakt, dan moet je dit gebouw meteen bouwen door er de juiste grondstoffen voor af te leggen. Je mag daarvoor een grondstof gebruiken die je in dezelfde beurt gepakt hebt.
De gebouwen leg je vervolgens voor je neer. Ieder gebouw levert één of meer voordeeltjes op. Zo staat op sommige gebouwen een grondstoffen symbool. Als je zo’n gebouw hebt gebouwd, dan heb je alle volgende beurten één korting van deze grondstof als je een gebouw bouwt waarvoor je deze grondstof nodig hebt. Andere kaarten leveren punten op. En het laatste voordeel dat je soms krijgt is dat je een openbaar gebouw fiche mag pakken.
Elk spel worden er hier (afhankelijk van het aantal spelers) tien tot veertien van neergelegd. Openbaar gebouw fiches leveren je aan het eind van het spel extra punten op. Soms gaat het om een vast aantal, maar vaker zijn het een soort opdrachtfiches en scoor je bijvoorbeeld twee punten voor ieder gebouw met een energie-symbool dat je gebouwd hebt. Of drie punten voor ieder setje gebouwen met een energie en economie symbool. En het fijne is: elk gebouw kan voor meerdere openbaar gebouw fiches gebruikt meetellen.
Nadat je twee kaarten hebt gepakt, vul je het raster weer aan. Op de plek van een gebouwenkaart komt een grondstoffenkaart te liggen en op de plek van een grondstoffenkaart juist een gebouwenkaart. Hierdoor verandert het raster continu. Na zeventien beurten is het spel afgelopen en worden de punten geteld. De speler die er de meeste heeft wint het spel.
…en de waardering
Point City voelt als een combinatie van Point Salad en Splendor. En dat is een hele gelukkige combinatie die een erg leuk tussendoortje heeft opgeleverd. Het spel speelt lekker vlot weg. Het is een leuke activiteit om te kijken of en zo ja welke gebouwkaarten je kunt kopen. En om, als dat niet lukt, te bedenken welke grondstofkaarten je de grootste kans geven om in een volgende beurt wel gebouwen te kunnen kopen. Aan het begin van het spel wil je graag een beetje investeren in gebouwen met grondstofsymbolen zodat je later in het spel steeds makkelijker gebouwen kan maken. Dit is ook wel nodig want de gebouwen die voorbij komen worden steeds duurder. Zodra je één of meer openbaar gebouw fiches hebt komt daar nog bij dat je wilt proberen die zo lonend mogelijk te maken door de juiste gebouwen te bouwen.