California

Geplaatst door

2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

California is een staat waar veel oude Amerikanen gaan wonen vanwege het milde klimaat. Bij toeval zijn in één wijk een paar oude besjes tegelijkertijd overleden. Hun huizen zijn al niet meer onderhouden sinds opa nog leefde en dus inmiddels toe aan een flinke opknapbeurt. Gelukkig heeft oma behalve het huis ook nog een redelijk gevulde bankrekening nagelaten. De spelers stellen de kleinkinderen voor die zich ontfermen over de erfenissen.

Als een speler aan de beurt is, mag hij kiezen uit twee mogelijkheden. Allereerst kan je naar de bank gaan om weer wat geld van de rekening van oma te trekken. Ten tweede kan je naar de klusmarkt om de spullen te halen waarmee je kamers kan opknappen. In de klusmarkt zijn daarnaast ook wat meubelstukken te krijgen om in de mooi opgeknapte kamers te zetten.

De prijs die je voor deze goederen moet betalen varieert afhankelijk van hoeveel geld er op de bank staat. Aan het begin van iedere dag liggen er vier goudstukken (ieder goudstuk is vijf zilverstukken waard) in de bank. In de klusmarkt betaal je net zoveel zilverstukken als er goudstukken in de bank liggen. Zodra de bank of één van de twee filialen van de klusmarkt leeggehaald zijn, is de dag afgelopen en wordt alles weer aangevuld voor de volgende dag.

De buren zijn van het nieuwsgierige soort. Zodra een kamer opgeknapt is en van meubilair voorzien, komen ze kijken hoe het geworden is. Elke buur heeft zo zijn eigen interesses, de één komt alleen kijken naar het zwembad, de ander alleen oog voor de muziekkamer en weer een ander komt alleen voor de woonkamer. De eerste buur die komt, komt nog met lege handen. Maar als er dan nog iemand komt kijken neemt deze een cadeautje mee. Deze cadeautjes zijn punten waard.

Daarnaast zijn er nog punten te verdienen door je huis zo in te richten als in de woonbladen staat aangegeven. Op een aantal kaartjes staat aangegeven wat de gewenste combinaties zijn. Als het je lukt om deze combinatie als eerste te maken, krijg je dit kaartje. Deze kaartjes leveren heel veel punten op en het is dan ook heel lucratief om je aan deze interieuradviezen te houden.

Na twaalf dagen is het spel afgelopen, de nieuwe bewoner die de meeste punten heeft gescoord wint het spel en wordt de eregast op de eerstvolgende buurtbarbecue!

… en de waardering

California is een prima familiespel. De regels zijn redelijk snel uitgelegd en het spel speelt lekker vlot weg. Je wilt iedere beurt meer dingen kiezen dan mag (je wilt wel langs de bank, maar stel nou dat een andere speler de pooltafel voor je neus weg kaapt, maar ja, die is nu ook nog wel erg duur en als andere spelers ook geld pakken kun jij hem zo goedkoper kopen). Je kunt je medespelers tijdens het spel ook lekker dwars zitten (door een gewenst item voor hun neus weg te kapen of er voor te zorgen dat de dag eindigt zodat de prijzen weer lekker omhoog gaan). Het spel is misschien te licht voor echte spelfanaten, maar voor een familiespel is het erg geslaagd. De combinatie van toegankelijkheid en spanning is goed in balans en daarom krijgt het spel 4 pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *