Cameleon

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Uitgever: Jumbo (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Jumbo heeft het de laatste jaren moeilijk en is daarom op zoek naar een goede strategie. Het bedrijf richt zich nauwelijks meer op spellen voor de veelspeler, maar juist heel nadrukkelijk op spellen voor het hele gezin. Cameleon past prima in dit straatje. Het is een abstract bouwspel met een deductie- en memory-element.gericht op gezinnen met kinderen (vanaf 7 jaar volgens de doos).

In Cameleon moeten de spelers proberen om een bepaald aantal blokken kwijt te raken door er volgens bepaalde regels torens mee te bouwen. De blokken zijn er in vijf verschillende kleuren (blauw, rood, geel, groen en grijs). Maar zodra een ander blok op een blok wordt gestapeld verschiet het onderste blok spontaan van kleur. Het bovenste blok mag nu alleen blijven staan als het dezelfde kleur heeft als het onderste.

Iedere kleuren-combinatie komt precies één keer voor. Er is dus er één rood blok dat blauw wordt, één dat geel wordt, één dat groen wordt, één dat grijs wordt en tenslotte nog één die in een joker verandert. Hierdoor kan je op een gegeven moment deduceren welke combinaties niet meer kunnen wat de kans dat je een blok volgens de regels kan plaatsen groter maakt.

Als je een blok plaatst op een blok dat niet in de juiste kleur verandert, dan wordt jouw blok het onderste blok van de nieuwe stapel en moet je de blokken die er als stonden terug in je voorraad nemen. Het is slim om daarbij de blokken bij elkaar te laten liggen zodat je zodra je het onderste blok ergens kan plaatsen, ook meteen de rest van de stapel er weer op kan zetten.

… en de waardering

Cameleon is een leuk spel voor families met jonge kinderen. Je moet even de handigheidjes van de stapels die je terug in je voorraad hebt moeten nemen doorkrijgen en daarna speelt het spel lekker weg. Ook het deductie-element werkt goed. Voor volwassen spelers is Cameleon te licht. Zodra je het trucje door hebt wordt het spel te makkelijk en daardoor saai. Maar voor kinderen is het precies goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *