Roma

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Queen Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Rome is hot op het ogenblik. De BBC serie over deze stad werd in de hele wereld goed bekeken en wakkerde de interesse in deze tijd weer aan. Ook het tweepersoons spel Roma speelt zich in de oudheid af. Het thema hangt er echter een beetje bij. De kaarten hebben wel allemaal een Romeinse uitstraling, het doel (zelf de meeste zegepunten halen of de zegepunten van de ander op laten raken) helaas niet waardoor je niet echt het gevoel krijgt dat je in de Romeinse tijd een bepaald doel moet verwezenlijken.

Beide spelers leggen zes schijven met daarop de zes zijden van een dobbelsteen voor zich neer. Daarnaast liggen er nog een geld- en een kaarten schijf. Hieraan komen tijdens het spel kaarten te liggen (voor het plaatsen van deze kaarten moet je betalen). In je eigen beurt gooi je vervolgens met drie dobbelstenen en dan mag je de worpen over de verschillende schijven verdelen. Bij de geld- en kaartschijf kan je extra geld of een extra handkaart krijgen. Voor de andere schijven moet je exact het juiste nummer hebben gegooid om de schijf te mogen activeren.

Er zijn een groot aantal verschillende personen- en gebouwenkaarten. Bij elke kaart hoort een bepaalde actie. Globaal zijn er aanvalsacties (om de kaarten van je tegenstander te verwijderen), kaarten waarmee je invloed uitoefent op je handkaarten (extra trekken of spelen) en kaarten waarmee je aan zegepunten kan komen.

Roma is in een Duitse editie en een internationale editie te krijgen. In de Duitse editie staat op elke kaart wat hij doet. Voor de internationale editie vond Queen het schijnbaar te duur om in elke taal een set kaarten te drukken en dus zijn ze overgestapt op pictogrammen. Deze zijn echter zo vaag dat je de hele tijd in de regels zit te kijken wat de verschillende kaarten doen. De regels zijn bovendien ook niet echt duidelijk, wat een vlot spelverloop niet echt bevorderd.

… en de waardering

Bij het doornemen van de regels en bekijken van het spelmateriaal doemt onmiddellijk de gelijkenis met Jambo en het Puerto Rico kaartspel op. Helaas mist in Roma de synergie in de verschillende kaarten die Jambo en het Puerto Rico kaartspel zo geweldig maken. Er zijn wel veel verschillende kaarten, maar er zijn er maar een paar die er echt toe doen. Je moet gewoon proberen om zoveel mogelijk kaarten te kiezen die jou zegepunten opleveren. Als je dit niet kan probeer je natuurlijk om de kaarten die je tegenstander punten opleveren te vernietigen, maar beter is het om zelf punten te scoren. In de potjes die ik heb gespeeld kwam dit er op neer dat degene die het snelst één of meerdere fora had en deze het vaakst wiste te activeren moeiteloos van de ander won.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *