Carcassonne: Jager & Verzamelaars

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 Games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 7 Gemiddelde: 4.1]

Het spel …

Carcassonne mag gerust de grootste hit in spellenland genoemd worden sinds Kolonisten van Catan. Het won beide belangrijke Duitse spellenprijzen, en is inmiddels goed voor enkele uitbreidingen en zelfstandige spellen gebaseerd op het originele concept. Een spel uit deze laatste categorie is Jagers & Verzamelaars, dat eind vorig jaar uitkwam.

Zoals de titel al aangeeft speelt dit spel zich af in de prehistorie, en wel in de omgeving van het huidige Carcassonne (ze moesten de naam toch een beetje rechtvaardigen). Als je het voor het eerst speelt zijn de overeenkomsten met het origineel wel erg opzichtig: leg een tegel aan, plaats naar keuze een mannetje en scoor dan eventueel punten.

Maar verschillen zijn er zeker. Enkele oppervlakkige verschillen betreffen de speelfiguren en de puntentellingen. Ten opzichte van het origineel lever je twee mannetjes in, waarvoor je twee hutjes terugkrijgt. Deze hutjes kun je alleen plaatsen op rivieren, die nu de rol van straten hebben. Bossen vervangen de steden. Voor bossen en rivieren krijg je aan het einde alleen punten als ze voltooid zijn. Bovendien maken vissen de rivieren nog wat interessanter, zodat het niet per definitie slecht is als je een tijdje alleen riviertegels trekt en maar geen bos (wat overigens vrij zeldzaam is). In Carcassonne kon dat je nog wel eens opbreken.

Een paar belangrijker verschillen betreffen de nieuwe ‘boeren’ en de goudklompjes. Waar ieder potje Carcassonne uitmondt in een boerenoorlog (de speler met de meeste boeren wint doorgaans), is de puntentelling in J&V veel evenwichtiger. De boeren heten nu jagers, die azen op verschillende dieren die afgebeeld staan op de velden. Een interessante manier om punten te scoren, maar niet meer zo ontzettend dominant. Goudklompjes staan afgebeeld in bossen. Een speler die een bos met tenminste één goudklompje afmaakt, mag een bonustegel aanleggen. Deze bonustegels zijn doorgaans betere versies van de normale tegels, zodat het interessant is om bossen af te maken, ook al scoor je er zelf geen punten mee. Daardoor worden bossen hier vaak nooit zo groot als de steden in de basisversie. Je kunt overigens maximaal een bonustegel per beurt krijgen.

… en de waardering

Het originele Carcassonne is een vlot en aantrekkelijk legspel, waar echter wel wat op aan te merken is. Deze nieuwe versie neemt mijn belangrijkste bezwaren tegen het origineel weg, zodat ik het een stuk leuker vind. Vooral de balans tussen de manieren om punten te scoren is veel beter dan in het origineel. Kortom: een absolute aanrader voor Carcassonne-fans. Als je nog geen van beide spellen hebt, kan ik je aanraden om deze versie aan te schaffen in plaats van de basisversie.

Carcassonne: Jagers en Verzamelaars is net als het origineel een erg goed spel. Het leuke aan deze variant is dat je “gouden eikels” (zoals wij de goudklompjes altijd noemen) kunt scoren door een bos van iemand anders af te bouwen. Dit vind ik een erg leuke toevoeging. In dit spel zijn de weilanden ook minder belangrijk dan in het origineel, waardoor de nadruk minder op de “boerenoorlogen” komt te liggen, wat ik ook een voordeel vind. Kortom, dit spel is net een fractie beter dan het eerste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *